Hlavní obsah

Babiš: Podcenili jsme to. Nikdo ale očkování nemůže řídit tak dobře jako já

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš potvrdil, že to bude on sám, kdo bude řídit očkování v Česku. Chce kontrolovat nemocnice, jestli spotřebují všechnu očkovací látku, a také popohánět EU, aby šly dodávky rychleji.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) přeci jen bude očkování v Česku řídit sám. Potvrdil to v rozhovoru pro server novinky.cz. V něm uvedl, že tak důležitou logistickou akci nemůže řídit nikdo jiný, protože nemá takové zkušenosti jako on.

„Takovou logistickou akci nemůže řídit epidemiolog nebo lékař. Nechci se přeceňovat, mám ale za sebou x krizových situací. Člověk v byznysu získá jiné instinkty, jiný tah na branku, jiné myšlenky a zkušenosti. To lidé ve státní správě nemají,“ zhodnotil se v rozhovoru Babiš, který podle informací Seznam Zpráv v posledních dnech v rámci své koordinační činnosti třeba obvolává ředitele nemocnic, kteří mu každý den musí hlásit, kolik vakcíny spotřebovali.

Premiér svoji roli prý vidí v tom, aby Česko bylo schopno očkovat rychle a nestávalo se, aby vakcína čekala na lidi, ale aby to bylo v tuto chvíli naopak. Zároveň chce v rámci Evropské unie tlačit na to, aby se vše zrychlilo.

Podle jeho informací zatím v Česku bylo naočkováno přibližně 40 tisíc lidí. Všech 31 očkovacích center by mělo spotřebovat vše, co obdrží, vždy během týdne. „Hledáme, jak odlehčit nemocnicím. Chceme zapojit praktiky, ambulantní specialisty, ale i zubaře, pediatry, a skvělá distribuční síť by byly lékárny, kterých je údajně 2800,“ uvedl.

Babiš v rozhovoru také mudroval nad tím, kde se mohla stát chyba, že Česko se z jarního premianta stalo jednou ze zemí, které epidemii zvládají nejhůře. „Vyrojili se popírači roušek i dopadů koronaviru za přispění některých médií. Lidé se přestali bát a nebrali epidemii tak vážně. Jsou otrávení, frustrovaní, mají deprese a nedá se tomu divit.“ Ministr zdravotnictví Blatný tvrdí, že to, co se děje nyní, je důsledek setkávání o svátcích. Jiní to vidí jako důsledek rozvolnění.

Připustil ovšem, že situaci několikrát podcenili. „Dneska zpětně můžeme říkat, že jsme 1. července neměli zrušit povinné roušky, měli zavést povinné testování lidí, kteří se vraceli z Chorvatska atd. Nebo třeba jsme podcenili Techtle Mechtle a měli zavřít bary. Po bitvě je každý generál, ale předvídatelnost, po které se volá, je těžká,“ dodal s tím, že lidé už jsou frustrovaní a nechtějí dodržovat opatření.

Podle resortu zdravotnictví je největší výskyt přenosu viru v práci a doma. „Vůle respektovat opatření je podstatně nižší než na jaře. A také přibylo protestů, restaurace nerespektovaly uzavření, měli jsme tu tajné párty atd.,“ popsal.

Zhodnotil také ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který podle něj je pracovitý, ale nemá zkušenosti ze státní správy. „Její řízení je úplně jiné než v nemocnici,“ uvedl a popsal i důvody, proč velká část lidí nemá o očkování zájem. „Stát v minulosti nereagoval na všechny popírače očkování a málo propagoval i třeba očkování proti chřipce. Kampaň začneme postupně,“ dodal.

Reklama

Doporučované