Hlavní obsah
Online

Záznam z Hradu: I Havla podpořili komunisté, hájil se po jmenování premiérem Babiš

Záznam ceremoniálu na Hradě: Andrej Babiš byl po půl roce opět pověřen sestavením vlády.Video: Seznam.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Událost, která otevírá dveře druhé vládě předsedy ANO, jsme sledovali on-line. Samotné jmenování přináší Seznam Zprávy a TV Seznam v přímém přenosu. V úvodu článku se můžete nyní podívat na záznam.

Článek

Přesně po půl roce opět zamířil Andrej Babiš do Trůnního sálu Pražského hradu. Prezident Miloš Zeman ho tam ve 14 hodin už podruhé, během tradičního slavnostního ceremoniálu, jmenoval premiérem.

Šéf hnutí ANO získal důvěru hlavy státu i přesto, že pořád není jasné, jak vlastně bude druhý Babišův kabinet vypadat. Jestli v něm vůbec zasednou sociální demokraté, se dozvíme teprve příští týden, kdy skončí jejich vnitrostranické referendum. Jasné není ani personální složení, obsazení několika ministerských postů je nejisté.

  • Komunista Filip: Snad bude mít Babiš šťastnější ruku ve výběru ministrů

    Předseda KSČM Vojtěch Filip poblahopřál Andreji Babišovi ke jmenování premiérem a zároveň řekl, že by měl mít nový předseda vlády při druhém pokusu šťastnější ruku při výběru ministrů. Strana komunistů by měla podle předběžných dohod poskytnout ve Sněmovně příští Babišově vládu podporu a za to mimo jiné požaduje, aby měla slovo v personálních otázkách. „Doufám, že bude mít šťastnější ruku při výběru ministrů do nové vlády a bude možné ji do budoucna podpořit,“ poznamenal Filip v gratulaci. Už v březnu řekl, že jeho strana má výhrady ke třem až čtyřem současným ministrům, konkrétní jména tehdy neřekl.

  • Bartoš kritizoval personální politiku vlády v demisi

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš připomněl při příležitosti druhého Babišova jmenování čistky, které vláda v demisi spustila na ministerstvech.

  • „Hlavně, že budou ministři makat,“ glosuje Gazdík

    Jmenování Andreje Babiše na Twitteru okomentoval i předseda STAN Petr Gazdík. „Třeba to napodruhé prezidentovi vyjde, když už nechce jako dřív podpisy poslanců ani nečeká na referendum ČSSD. Nebo budeme mít další měsíce další vládu bez důvěry poslanců? Ale jasně, hlavně, že budou ministři makat…“

  • Babiš se sejde s Hamáčkem, s komunisty teď ne

    Čerstvě jmenovaný premiér Andrej Babiš na nádvoří Pražského hradu novinářům řekl, že s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem se potká na jednání ještě tento týden. S komunisty teď prý setkání neplánuje.

    Pokud dopadne vnitrostranické referendum (které končí 15. června) souhlasem sociálních demokratů se vstupem do vlády, očekává Babiš, že by se 11. července mohlo hlasovat o důvěře vlády ve Sněmovně.

    „Do té doby musíme podepsat s ČSSD koaliční dohodu a dohodu o toleranci s KSČM. Ta je volná a nezavazuje nás, že musíme hlasovat pro jejich poslanecké návrhy,“ dodal Babiš.

  • Fiala: Polokomunistická vláda je ostuda

    Reakce ostatních parlamentních politiků na dnešním ceremoniálu na sebe nenechaly dlouho čekat. Například předseda ODS Petr Fiala tweetoval, že „ODS bude polokomunistické vládě tvrdou a nekompromisní opozicí“.

  • Tisková konference po jmenování Andreje Babiše premiérem skončila

    Na TV Seznam i ve videu v úvodu tohoto článku pokračuje studio věnované současné politické situaci a tvorbě vlády.

  • Vadí vám, že vládu umožní KSČM?

    Redaktor slovenské TA3 se zeptal na názor obou státních činitelů na to, že vládu podpoří poprvé od roku 1989 komunisté.

    „Ano, KSČM umožní vznik vlády,“ řekl Babiš. Podle něj je to proto, že se s ODS ani nikým jiným z Demokratického bloku nedohodli. Zároveň Babiš připomněl, že díky podpoře komunistů byl už dříve prezidentem zvolen i Václav Havel nebo Václav Klaus.

    Prezident Zeman potom uvedl, že má s „tolerancí“ zkušenosti a připomněl svou spolupráci s ODS z dob opoziční smlouvy.

  • Zeman: Babiše půjdu možná opět podpořit do Sněmovny

    „Nemohu to vyloučit,“ řekl prezident na otázku, zda opět půjde podpořit Babiše a jeho vládu do Sněmovny. Řekl navíc, že program je mu blízký a rád ho podpoří.

  • Zeman: Můžu jmenovat vládu dříve než za měsíc

    „Nemohu vyloučit, že ke jmenování vlády by došlo koncem června a hlasování v první či druhé červencové dekádě. Lhůta třiceti dnů je maximální a dá se zkrátit,“ řekl prezident Miloš Zeman.

    Odmítl zároveň komentovat, zda stále trvá jeho nechuť jmenovat Miroslava Pocheho ministrem zahraničí.

  • Andrej Babiš složil do rukou prezidenta Zemana slib, a stal se tak opět premiérem

    "Slibuji, že budu vykonávat úřad s maximálním nasazením, s péčí řádného hospodáře. Budu bojovat proti korupci. Proti plýtvání za efektivní stát," zaznilo mimo jiné v Babišově premiérském slibu. 

    „Žádám vás, abyste v přiměřené době předložil návrh složení své vlády. Závěrem vám přeji, aby tentokrát vaše vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny,“ řekl Babišovi při té příležitosti prezident Zeman.

  • Na scénu za zvuku fanfár přichází prezident Miloš Zeman

    To znamená, že již podepsal jmenovací dekret a Andrej Babiš je opět premiérem. Babiš bude skládat slib.

  • Do Trůnního sálu přišel Andrej Babiš

    Čeká se tedy už jen na prezidenta Miloše Zemana.

  • Novinářů na Hradě je moc

    Novinářské stoličky na jmenování Andreje Babiše premiérem.

  • Babiš se svými ministry promluví až po referendu ČSSD

    Babišovi nynější ministři v demisi před zasedáním vlády ve středu ráno řekli, že ještě se šéfem o příštím vládním angažmá nemluvili. Andrej Babiš po jednání kabinetu uvedl, že své plány ohledně sestavy představí nejprve prezidentovi. Mluvit se svými dosavadními ministry chce až po vyhlášení výsledků vnitrostranického referenda o vstupu ČSSD do menšinového kabinetu, které je naplánováno na příští pátek.

  • Kdo zasedne v Babišově příští vládě?

    Za přibližně čtyřicet minut by měl být Andrej Babiš na Hradě znovu jmenován premiérem. V infografice Seznam.cz se můžete podívat na to, kdo by měl zasednout v jeho příští vládě. I za předpokladu splnění zásadní otázky - ochoty ČSSD do vlády vstoupit - zůstává obsazení minimálně jednoho postu nejasné.

    Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

  • Premiér Babiš trvá na svých vyjádřeních o OLAF

    Na tiskové konferenci po jednání vlády Andrej Babiš reagoval na vyjádření šéfa OLAF Nicholase Iletta, který se dnes ohradil proti Babišovým dřívějším výrokům o úřadu, který se zabývá jeho kauzou Čapí hnízdo.

    „Na svém vyjádření trvám a nemám na tom co měnit. OLAF měl v minulosti své korupční aféry,“ prohlásil Babiš. Dodal, že se prokázalo, že činnost úřadu byla zpolitizovaná.

    V lednu Babiš řekl, že vyšetřování, které vede OLAF kvůli dotačnímu podvodu při stavbě farmy Čapí hnízdo, je podle něj zpolitizované jak v Česku, tak v Bruselu. Babiš je v kauze trestně stíhaný.

  • Duel: Co čekat od druhého Babišova jmenování?

    O tom, co znamená druhé jmenování Andreje Babiše premiérem, od 13.00 na TV Seznam debatují šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda Sněmovny Radek Vondráček z ANO.

    Video: Martina Spěváčková

  • Tisíce lidí demonstrovaly proti Babišově vládě

    V úterý, tedy v předvečer Babišova opětovného jmenování premiérem, proti jeho vládě po celém Česku demonstrovaly tisíce lidí. Podle organizátorů protestů z inciativy Milion chvilek pro demokracii se zapojili lidé na 205 místech v Česku i mimo něj. Jak vypadaly ty největší demonstrace, včetně hlavního protestu na Václavském náměstí, se můžete podívat na záznamu.

    Video: Seznam

  • Šéf OLAF se ohrazuje proti Babišovi

    Přímo v den Babišova druhého jmenování předsedou vlády přišla i zpráva z Bruselu týkající se premiérovy nejcitlivější kauzy.

    Šéf Evropského úřadu pro boj proti podvodům Nicholas Ilett se ve středu důrazně ohradil proti tvrzení českého premiéra Andreje Babiše. Ten v lednu v souvislosti s kauzou Čapího hnízda uvedl, že OLAF není nezávislý a věc je zpolitizovaná jak v České republice, tak v Bruselu.

    Za dvě desetiletí své existence úřad podle Iletta prokázal praktickým způsobem svého fungování, že nezávislý je a svou nezávislost si brání.

Reklama

Hlavní zprávy