Hlavní obsah

Babiš: Pokud se teď na rozpočtu nedomluvíme, nebude až do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Předseda vlády Andrej Babiš.

Reklama

Varianta, že Česko vstoupí do nového roku bez schváleného rozpočtu, se po dnešku jeví jako velmi reálná. A premiér dokonce uvedl, že v takovém případě nečeká, že se ho do voleb vůbec podaří schválit.

Článek

Jednání o rozpočtu na rok 2021 vázne více, než je ve Sněmovně běžné. Z pravidelných ultimát komunistů se totiž stala překážka, kterou se nedaří premiérovi Andreji Babišovi a jeho ministryni financí Aleně Schillerové překonat.

Krátce po poledni dokonce Andrej Babiš veřejně požádal opoziční poslance, aby alespoň umožnili přijetí rozpočtu tím, že odejdou ze sálu. Tím se sníží počet hlasů potřebných pro přijetí zákona a Babišovi by stačily hlasy jeho hnutí ANO a socialistů, kteří podporu rozpočtu přislíbili.

Premiér pak následně v kuloárech novinářům přiznal, že jeho menšinová vláda nemá dostatek hlasů, aby rozpočet Sněmovnou prošel. „Aktuálně to vypadá, že podporu nemáme. V minulosti nás podpořila KSČM, tentokrát ale přichází s návrhem, který pro nás není přijatelný,“ řekl.

V rozpočtovém provizoriu naposled hospodařila v roce 1999 vláda premiéra Miloše Zemana (tehdy ČSSD).

Babiš pak připustil, že pokud se ve středu nepodaří dojednat shodu, nepředpokládá, že by se mu ji podařilo dojednat až do voleb. „Do voleb se těžko něco stane,“ řekl na dotaz Seznam Zprávám.

„Pokud se teď nedomluvíme na rozpočtu, tak nevím, s kým bychom se domluvili na rozpočtu příští rok, asi s nikým,“ dodal.

Řádné volby mají být až na podzim příštího roku.

Ihned po obědové přestávce předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek požádal o hodinovou přestávku na jednání klubu.

S komunisty Babiš jednal již během úterý opakovaně a funkcionáři KSČM opakovaně řekli, že svým poslancům nedoporučují k schválení rozpočtu pomoci. S variantou odejít ze sálu ale jejich doporučení nepočítá, a je tak na výkladu poslanců, jestli tato skrytá pomoc vládě souzní s tím, co si přeje jejich nejvyšší stranický orgán, ústřední výkonný výbor.

Odejít ze sálu odmítli již během úterý lidovci a pro Seznam Zprávy odchod ze sálu vyloučili i předseda ODS Petr Fiala nebo šéf SPD Tomio Okamura.

Klub KSČM a ANO se má ještě během středy poradit, jak se k schvalování rozpočtu skutečně postaví.

Pokud by ale ANO nakonec komunistům na jejich podmínky kývlo, ztratí hlasy svého koaličního partnera ČSSD, který ústy místopředsedy strany Romana Onderky avizoval, že socialisté hodlají hlasovat jen o návrhu vzešlém z vlády a o žádných přesunech v rámci armádního rozpočtu nemůže být řeč. V minulosti hrozil rezignací v případě přijetí podmínek komunistů i ministr obrany za ANO Lubomír Metnar.

Sněmovna o rozpočtu jedná kvůli covidu v polovičním formátu. Znamená to, že každý klub je nyní zastoupen jen polovinou poslanců. V případě, že klub má reálně lichý počet poslanců, zaokrouhluje se aktuální počet aktivních zákonodárců směrem nahoru. Znamená to například, že za ODS ve středu může hlasovat jen 12 členů klubu, celkem mají přitom občanští demokraté 23 poslanců.

Tento režim pak počítá i s nezařazenými poslanci – bývalými členy SPD a ODS. „Pokud je jich víc, tak to vyrovnáváme my,“ řekl Seznam Zprávám předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Doporučované