Hlavní obsah

Žádná dohoda, žalobu nestahujeme, vyvrací Babiš pokrok v roztržce kvůli dolu

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš vyvrátil slova polského premiéra, že je na stole dohoda.

Reklama

aktualizováno •

/Od zvláštní zpravodajky v Bruselu/ Andrej Babiš odmítl tvrzení polského premiéra o dohodě kvůli kontroverznímu dolu Turów. Řekl to na úvod druhého dne jednání unijních lídrů v Bruselu.

Článek

Andrej Babiš v Bruselu komentoval žhavou kauzu, která se odehrává na česko-polských hranicích kvůli těžbě uhlí v dole Turów. Podle polského premiéra Morawieckého totiž v pondělí mělo dojít k dohodě s českou stranou o stažení žaloby. Předběžné opatření unijního soudu nařídilo Polsku pozastavit v dole Turów těžbu.

Babiš slova polského premiéra vyvrátil. „Žádná dohoda nebyla uzavřena, žaloba trvá, nic není dohodnuté, na tahu je polská strana,“ řekl Babiš novinářům.

Polský premiér po pondělním jednání lídrů visegrádské čtyřky oznámil novinářům, že jsou obě strany blízko dohody, a tím pádem Česko stahuje žalobu. Později slova premiéra Morawieckého potvrdil také polský ministr životního prostředí Michał Kurtyka, který premiéra pochválil za „velké úsilí“.

„Polská PGE dokončí těsnicí stěnu, která by měla únikům vody částečně zabránit a pracovat na valech proti pronikání prachu z těžby na české území. Turów se nezavře a těžba bude pokračovat, Česká republika svou žalobu stáhne, spor skončí,“ okomentoval polský premiér.

Andrej Babiš na dotazy českých novinářů tvrzení odmítl: „Nic jsem premiérovi Morawieckému neslíbil. Ani jsem nechtěl jednat o Turówu. Pan premiér na tom trval a jen jsem konstatoval, že to posoudí čeští experti.“

„Nebudeme ochotni stahovat žalobu. V žádném případě,“ uzavřel český premiér.

„Myslím, že to každý prodával svému domácímu publiku. Premiér Morawiecki to podával jako vítězství, že ta žaloba bude stažena, ale ona je to úvaha o tom, že může být stažena, pokud bude vyhověno českým požadavkům, které já dlouhodobě označuju za oprávněné,“ reaguje na poslední vývoj pro Seznam Zprávy hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Oba premiéři říkali pravdu, ale každý ji interpretoval tak, jak chtěl, aby byla vnímána domácím publikem. Je ale trochu naivní očekávat, že v dnešním propojeném světě se ta informace nedostane i ke druhému publiku. Po včerejšku (jednání českých a polských zástupců v Liberci) jsem očekával, že se (Babiš a Morawiecki) postaví před kameru společně s jedním závěrem,“ dodává Půta.

Na slova Andreje Babiše z úterního rána dále reagoval tým polského premiéra: „Včera se konalo setkání, v rámci něhož se dohodl a schválil rámec dohody mezi Polskem a Českou republikou. Dohoda má znamenat odvolání žaloby. Finální dokument se připravuje. Oba premiéři s tím souhlasili před jednáním Evropské rady,“ tweetoval mluvčí polského premiéra. Seznam Zprávám informace potvrdila kancelář Stálého zastoupení Polska při EU.

Akt státního terorismu

„Závěry byly velice silné a byli jsme zajedno. Není možné tolerovat akt státního terorismu. Mohlo se to stát i našim občanům,“ okomentoval závěry k incidentu v Bělorusku během prvního dne summitu evropských lídrů český premiér Andrej Babiš (ANO).

Letadlo společnosti Ryanair mířící z řeckých Atén do litevského Vilniusu muselo v neděli nuceně přistát v běloruském Minsku. Bělorusové tvrdili, že letadlu hrozí bombový útok. Cílem ovšem bylo zatčení běloruského disidenta a novináře Ramana Prataseviče. Zakladatel nezávislého serveru Nexta je režimem označený za teroristu a podle exilové vůdkyně opozice Svjatlany Cichanouské mu za to hrozí až doživotí.

Lídři EU se na summitu shodli na rozšíření seznamu lidí, na něž budou uvaleny sankce ze strany evropských států. Chtějí, aby se všechny unijní aerolinky vyhýbaly přeletům přes běloruské území. Premiéři, prezidenti a kancléři členských zemí EU chtějí zcela zakázat přelet běloruské Belavii nad vzdušným prostorem EU, a tedy i přílet na letiště zemí EU.

Dále český premiér konstatoval, že se unijní premiéři a prezidenti shodli na odpovědi Rusku: „Znovu jsem informoval o kauze Vrbětice. A jsem rád, že byla do závěru doplněna věta, kterou jsem požadoval, o solidaritě s ČR.“ Podle premiéra pondělní debata o Rusku trvala asi tři hodiny. V předběžné dohodě se sice EU vymezovala vůči podvratným ruským aktivitám na území EU, po jednání však přibylo explicitní vyjádření solidarity České republice.

Jednání unijních lídrů pokračuje i v úterý. Na program se dostanou otázky týkající se pandemické a klimatické krize.

Reklama

Doporučované