Hlavní obsah

Babiš připravuje změny ve vládě. Čekám na termín u prezidenta, řekl

Andrej Babiš.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

aktualizováno •

K hlavním adeptům na změnu v Babišově kabinetu patří podle všeho ministryně průmyslu Marta Nováková a ministr dopravy Dan Ťok.

Článek

Premiér Andrej Babiš dal najevo, že připravuje změny ve svém vládním týmu.

V pořadu Televize Prima v neděli uvedl, že je chce probrat s prezidentem Milošem Zemanem. „Čekám na termín,“ řekl.

Přímé odpovědi na otázku, zda změny chystá, se premiér vyhnul obvyklými klišé. „Tuhle otázku dostávám neustále,“ řekl například. „Nevylučuji to, ani jsem to nevyloučil. Pokud (změny) nastanou, budu informovat pana prezidenta,“ řekl ve studiu.

Podle Hradu se schůzka uskuteční ve velmi blízké době. „Předpokládám, že nejpozději ve středu,“ napsal ČTK mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Premiér a hlava státu se setkali v pondělí tohoto týdne, kdy o dvou kronkrétních změnách v kabinetu informoval Babišův deník Mladá fronta Dnes.

Babiš však Primě řekl, že na této schůzce, o níž on ani prezident nedali žádné bližší informace, se o výměnách ministrů nehovořilo.

K hlavním adeptům na změnu v Babišově kabinetu patří podle všeho ministryně průmyslu Marta Nováková a ministr dopravy Dan Ťok.

Zatímco Nováková by podle dosavadních informací měla rezignovat na popud premiéra, ministr Ťok chce z vlády odejít sám.

Důvodem k odchodu Novákové jsou krom jiného dvě veřejně probírané události kolem jejího ministerstva. Jednak výrok, kterým vysvětlovala vysoké ceny mobilních dat, a pak diplomatické faux pas, kdy byl z recepce na jejím úřadu vykázán na žádost čínského velvyslance zástupce Tchaj-wanu.

Babiš obě události označil na Primě za chybu. „Je to chyba, je to poučení,“ řekl s tím, že Nováková je „úspěšná byznysmenka“.

„Má to velice těžké, snaží se. Byly tam některé nepovedené výroky, ale to nechci komentovat. Nechci komentovat recepci s investory,“ uvedl Babiš s dovětkem, že ani jeden z těchto přešlapů by nebyl důvodem, proč měnit ministry.

„Pokud se rozhodnu změnit ministry, bude to mít důležitější důvody,“ uvedl.

V případě ministra dopravy Babiš pouze řekl, že Dan Ťok je „nejdéle sloužící ministr dopravy“.

Ťok podle zjištění Seznamu chce odejít z vlády sám. I když se tento týden nechal slyšet, že jeho odchod z vlády je aprílový vtip, podle zjištění Seznamu mu vadí styl, jakým Babiš své ministry řídí. Seznam tento týden uvedl, že Ťok se k odchodu rozhodl už na přelomu roku.

Babiš však za něj těžko hledá nástupce, protože má sice v ANO řadu poslanců, kteří se zabývají resortem dopravy, ale Babiš si představuje na ministerském postu odborníka-manažera. Tím byl před vstupem do politiky i Dan Ťok, tehdy manažer společnosti Skanska.

To, že by Ťokův odchod ovlivňovaly události v resortu dopravy – především aféra kolem schůzek předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, které se týkaly tendru na mýtné a které zaznamenala policie v brněnských hotelích, Babiš odmítl.

„Mýto a Kapsch nemá nic společného s tím, zda ministr zůstane nebo ne,“ řekl Primě Babiš.

V této souvislosti v rozhovoru zmínil i schůzku s předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem, který je podle policie – na rozdíl od Faltýnka – podezřelý z korupce v souvislosti s rozhodováním o provozovateli mýtného systému a firmou Kapsch.

„Počkáme na vyšetřování policie – pokud by byl (Rafaj) obviněn, čekali bychom jeho rezignaci,“ uvedl Babiš.

Za předsedu Úřadu na ochranu hospodářské soutěže se naopak postavil prezident Zeman, který se – jak zjistil Seznam – s Rafajem setkal tři dny poté, co v kancelářích ÚOHS zasahovala 8. března několik hodin policie a zadržela dokonce Rafajovi mobilní telefon.

Předsedu ÚOHS jmenuje a odvolává právě prezident.

O schůzkách Babiše i Zemana s Rafajem Seznam podrobně psal:

Reklama

Doporučované