Hlavní obsah

Babiš povečeřel se Zemanem v Lánech, řešili šéfa NÚKIB i investice

Foto: Jiří Ovčáček/Twitter

Prezident Miloš Zeman a premíér Andrej Babiš na večeři v Lánech 17. prosince 2019.

Reklama

Zatímco několik tisíc lidí v centru Prahy protestovalo proti Andreji Babišovi, premiér večeřel na pravidelném měsíčním setkání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech.

Článek

Premiér na pravidelné schůzce informoval prezidenta o odvolání ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila. Zeman v minulosti úřad i jeho dosavadního šéfa často kritizoval. Babiš také prezidentovi přivezl Národní investiční plán své vlády. Oba politici hovořili i o nedávném summitu Evropské rady, kterého se zúčastnil Babiš, a vrcholného setkání NATO, na němž Českou republiku zastupoval Zeman.

Babiš po zhruba hodinu a půl trvajícím setkání novinářům řekl, že schůzka se nesla v předvánočním duchu. „Popřáli jsme si krásné svátky,“ uvedl.

Premiér informoval Zemana, že pondělní rozhodnutí vlády o odvolání Navrátila bylo jednomyslné. Navrátil se podle Babiše zasloužil o vybudování nového kybernetického úřadu i zákona. „Fungování ale zkrátka nebylo podle našich představ a hlavně komunikace nefungovala,“ poznamenal Babiš. Opoziční politici argumenty vlády zpochybňují a naznačují, že důvodem mohlo být varování NÚKIB před hrozbami z Číny.

Babiš předal Zemanovi dokument se seznamem strategických investic, které mají podle vlády do roku 2050 dosáhnout osmi bilionů korun. Z toho přes šest bilionů má jít na investiční akce v dopravě. Národní investiční plán podle opozice i některých ekonomů není realistický, chybí v něm plán financování nebo harmonogram uskutečnění jednotlivých cílů.

Úterní setkání na lánském zámku se konalo už v době prezidentovy dovolené, kterou Zeman zahájil v pondělí. Hlava státu svou dovolenou kvůli pracovním povinnostem přeruší také 26. prosince, kdy pronese své tradiční vánoční poselství. Znovu by se Zeman s Babišem měli potkat v Lánech na tradičním novoročním obědě, kterého se účastní i manželky politiků.

V době schůzky Babiše se Zemanem probíhala v centru Prahy demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii za odstoupení premiéra. Protestující se zhruba v 18:15 vypravili na pochod z Václavského náměstí k Úřadu vlády, tam dorazil zhruba za hodinu. Následně na Klárově poskytli organizátoři akce ze spolku Milion chvilek prostor k vystoupení opozičních politiků.

Reklama

Doporučované