Hlavní obsah

Babiš požádal o schůzku se Zemanem

Vládní krize, den šestnáctý.

 

Reklama

Předseda hnutí ANO odmítá na funkci rezignovat, s odvoláním ale již počítá. Po dohodě s ČSSD o svém nástupci považuje vládní krizi za vyřešenou a chce požádat Zemana, aby Sobotkovu návrhu vyhověl.

Článek

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) požádal Pražský hrad o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Uskutečnit by se měla v příštích dnech, sdělil ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Babiš ve středu řekl, že hlavu státu požádá, aby akceptovala dohodu ANO a ČSSD, podle které by ho měl v čele Ministerstva financí vystřídat poslanec Ivan Pilný (ANO).

Babišovo odvolání z funkce ministra navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) 5. května, zdůvodnil ho podezřeními z daňových úniků a z toho, že Babiš ovlivňoval novináře svých bývalých médií. Zeman návrhu dosud nevyhověl. Předseda hnutí ANO odmítá na funkci rezignovat, s odvoláním ale již počítá. Po dohodě s ČSSD o svém nástupci považuje vládní krizi za vyřešenou a chce požádat Zemana, aby Sobotkovu návrhu vyhověl.

Ovčáček dnes neupřesnil, kdy se Zeman vyjádří, jak bude ohledně Babišova odvolání dál postupovat. „Andrej Babiš se již vyjádřil v tom smyslu, že chce požádat o odvolání ke konci května. Časový rámec je tedy zřejmý," napsal ČTK v textové zprávě.

Návrh na jmenování Pilného ministrem na Pražský hrad už dorazil, oznámil dnes Sobotka. Zemana vyzval, aby ve věci konal. Prezident se dnes krátce po půlnoci vrátil z návštěvy Číny. Sobotka v úterý v rozhovoru s ČTK řekl, že je třeba, aby prezident ihned po svém návratu návrhům vyhověl, jinak je připraven podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu.

Reklama

Doporučované