Hlavní obsah

Babiš poznává past nejisté vlády

Večerní zprávy, úterý 14. 11. 2017.

 

Reklama

Už čtvrtý týden sestavuje Andrej Babiš svou vládu. Zatím ale bez výraznějšího úspěchu. Místo toho, aby se mu plnil seznam ministrů, plní se seznam těch, kteří jej odmítli.

Článek

Vysnění odborníci, které Babiš do kabinetu láká, totiž nevidí budoucnost v tom, že nyní opustí své kariéry a vláda bez důvěry pak za několik měsíců skončí.

Mezi takové patří majitel firmy BranoGroup Pavel Juříček, kterého Babiš lákal do čela Ministerstva průmyslu a obchodu. Šel by do toho, kdyby měl jistotu, že jde o většinovou vládu na čtyři roky. Takhle se mu ale nechce opuštět svůj byznys.

Ve hře o průmysl tak nyní zůstává jen Tomáš Huner, bývalý náměstek a exmanažer z ČEZu, přičemž se uvažuje také o náměstkovi ministra zahraničí Martinu Tlapovi.

Andrej Babiš má teď skutečně jisté jen dosavadní ministry za ANO v končící koaliční vládě. A s nimi se ale chystá rošáda, takže by už minimálně někteří neřídili resorty jako dosud.

Pokud by se to stalo, Ministerstvo obrany v menšinovém kabinetu zřejmě povede Karla Šlechtová a na Ministerstvo zahraničních věcí se přesune Martin Stropnický.

Vedle toho se vynořují nová jména. Podle informací Seznamu by Ministerstvo práce a sociálních věcí měla řídit středočeská radní Jaroslava Němcová a v souvislosti s resortem místního rozvoje se objevuje jméno současné náměstkyně Kláry Dostálové.

Detailně vylíčí nynější Babišův nábor do vlády hlavní reportáž úterních Večerních zpráv. Pusťte si video v úvodu tohoto textu.

Reklama

Doporučované