Hlavní obsah

Babiš před námi tajil opatření. To nám ztuhla krev v žilách, říká Středula

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl předseda ČMKOS Josef Středula.

Reklama

Článek

Zastavme fabriky a zavřeme na Velikonoce republiku, to navrhl včera odborový předák Josef Středula, dnešní host Ptám se já. Týdenní sváteční lockdown by podle něj mohl pomoci zpomalit epidemii. Není to ale pozdě?

Podle Středuly odborové svazy netlačily na dřívější řešení situace, protože příprava lockdownu vyžaduje čas. „Nejde to ze dne na den,“ řekl v podcastu a dodal, že by v případě uzavření fabrik nadále fungovala kritická infrastruktura i nepřetržité provozy.

Středula souhlasí s tím, že by vláda kvůli zhoršené epidemické situaci mohla rozhodnout o tvrdém lockdownu i dříve. Neměla by to ale dělat chaoticky – během pár hodin –, jak podle Středuly často v posledních týdnech rozhoduje: „Vláda může náš námět přetavit v okamžité řešení. Je to ale její zodpovědnost,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů v pořadu Ptám se já.

A jaká je cena jednoho zavřeného dne v případě lockdownu? „Ta cena se rovná záchraně lidského života, to je nevyčíslitelná hodnota. Nehodlám vyčíslovat něco v době, kdy má vláda 500miliardový dluh,“ bránil se Středula.

Šéf odborových svazů zkritizoval vládu i za její způsob komunikace. V průběhu pondělního jednání tripartity údajně premiér Babiš vyzval ministry, aby se nevyjadřovali k plánovaným opatřením, která měla vláda téže odpoledne projednat: „To nám ztuhla krev v žilách.“

Nepomohla by místo lockdownu lepší protiepidemická opatření v provozech? A proč se nedodržují? Pusťte si celý rozhovor v úvodním audiu nebo ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované