Hlavní obsah

Babiš přehodil výhybku. Očkovat se má podle jiné strategie, než sliboval

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš v očkovacím centru v Havířově.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) podporuje očkování ve velkých centrech. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) proto starším pacientům doporučil, aby nečekali na dávku u praktiků. Na ně přitom vláda původně spoléhala.

Článek

Strategií České republiky je postupně snižovat počet očkovacích center a navyšovat kapacity center velkých. Novinářům to před dnešním jednáním lídrů zemí EU v Portu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň je pro více mobilních očkovacích týmů.

„Naše strategie je spíše zmenšovat počet očkovacích míst. Bylo jich 240 a teď už jich je pod 200. A spíš navyšovat kapacity velkých center,“ citovala Babiše ČTK. Přitom původně vláda měla úplně opačnou strategii, tedy rozdrobit očkování mezi nejmenší očkovací centra – ordinace praktických lékařů.

Vůbec první strategický dokument k očkování formuloval už bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Počítal s tím, že se začne očkovat ve fakultních a krajských nemocnicích, centrech zdravotních ústavů a Státního zdravotního ústavu.

„Jakmile bude dostupné dostatečné množství očkovacích látek a skladovací podmínky to umožní, bude cílem zavést systém očkování do ordinací praktických lékařů a lékařů zajišťujících pracovně lékařské služby ve firmách,“ psalo se v první strategii připravené loni na začátku prosince.

O tom samém uvažoval i dokument upravený těsně před Vánocemi. Od dubna měli postupně přebírat ústřední roli ve vakcinaci právě praktici. A v současnosti, tedy od začátku května, měli očkovat 50 tisíc pacientů denně.

Jenže k tomu se Česko ani nepřiblížilo, částečně kvůli zpoždění dodávek vakcín, hlavně ale kvůli nastavené distribuci očkovacích látek. Naprostá většina jich jde do očkovacích center, jen minimum pak praktikům. Podle dat k 27. dubnu tak lékaři v ordinacích podali jen něco málo přes 350 tisíc dávek.

Ačkoliv by k praktikům mělo zamířit v květnu všech 354 tisíc dávek od firmy Moderna, premiér Babiš spoléhá hlavně na velká očkovací centra. To potvrdil ve čtvrtek i ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO), který doporučil starším pacientům čekajícím na očkování u svého lékaře, aby raději využili nějaké velké očkovací centrum.

Minulý týden podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky čekalo v ordinacích na vakcínu 30 tisíc lidí nad 80 let a 100 tisíc lidí ve věku 70 až 79 let.

Proti novému typu koronaviru se v Česku očkuje od konce prosince. Zdravotníci dosud aplikovali téměř 3,6 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má 1,04 milionu lidí. V pátek bylo podruhé za sebou očkováno více než 80 tisíc lidí. Poslední tři dny tak byly z hlediska počtu očkovaných rekordní. Stále se ale Česko nepřiblížilo ambicióznímu plánu 100 tisíc dávek denně, který chtěla vláda naplnit hned po Velikonocích.

Ačkoliv se tempo očkování v Česku v posledních dnech zrychlilo, podle sedmidenního klouzavého průměru stále zaostává za průměrem Evropské unie. Zatímco ve všech členských státech připadá na 100 obyvatel k 7. květnu 0,67 dávky, v Česku 0,57. Pro porovnání ve Španělsku nebo Litvě je to 0,82, na Slovensku 0,45.

Ani v celkovém počtu podaných vakcín nedosahuje Česko průměru sedmadvacítky. EU celkem vykazuje 37,9 aplikované dávky na 100 obyvatel, Česko 33,6. K průměru členských států Unie se Česko přibližuje jen v porovnání procenta obyvatel s ukončeným očkováním. V EU je to 10,6 procenta obyvatel, u nás 9,9 procenta.

Reklama

Doporučované