Hlavní obsah

Zmatky kolem EET. Babiš přišel s další výjimkou, kromě e-shopů se jí vyhnou drobní podnikatelé

Proč se může EET vyhnout e-shopům.

 

Reklama

Firmy s obratem do 250 tisíc korun ročně vyjme Ministerstvo financí z povinností kolem EET. Do startu EET chybí zhruba týden.

Článek

Ministerstvo financí přijde s novelou zákona o elektronické evidenci tržeb. Novinka se dotkne až desetitisíců drobných podnikatelů.

Andrej Babiš vyslyšel návrhy asociace drobných a středních podnikatelů i dalších subjektů a navrhne změnu zákona, díky níž nebudou muset elektronicky evidovat tržby podnikatelé s obratem menším než 250 tisíc. Podle údajů asociace jsou jich tisíce až desetitisíce.

Novela se však nestihne přijmout do doby, než původní zákon začne platit, není zatím jasné, zda budou muset drobní podnikatelé určitou dobu v systému EET své tržby evidovat, nebo zda dostanou nějakou výjimku.

Kromě drobných podnikatelů se dnes také koaliční rada zabývá nejasnostmi kolem e-shopů.

Důvodů, proč by se e-shopy mohly vyhnout elektronické evidenci tržeb, je hned několik. Mezi ty nejpádnější patří, že zákazníci využívají platební karty či platební brány, a transakce jsou proto už zaznamenány.

Obchodníci, kteří využívají platební brány, také tvrdí, že peníze od zákazníků jim chodí v balících. To znamená, že nedostávají jednotlivě peníze od každého klienta, ale například jednou za týden od desítek nebo stovek klientů dohromady. Proto se dají jednotlivé platby evidovat velmi složitě.

Kritici naopak tvrdí, že jde o velmi náhlé rozhodnutí a velké e-shopy už investovaly peníze do řešení, aby mohly platby evidovat. EET by se navíc vyhnuly i služby, které jsou už dnes kritizované, že zdanění unikají. Jde například o Uber nebo Airbnb.

A konečně jde o další argument pro ty, kteří tvrdí, že je EET nespravedlivé, protože se netýká všech.

Neotálejte s EET, varoval podnikatele ministr Babiš v rozhovoru pro Seznam ještě před pár dny:

Reklama

Doporučované