Hlavní obsah

Babiš přitvrdil rétoriku: Odpůrci nouzového stavu budou zodpovědní za smrt lidí

Foto: vlada.cz

Mrtví lidé jsou vaše odpovědnost, vzkázal premiér odpůrcům nouzového stavu z řad poslanců.

Reklama

Oběti koronaviru budou vaše odpovědnost. Tak se dá číst vzkaz premiéra opozičním poslancům, kteří nechtějí podpořit prodloužení nouzového stavu.

Článek

Kdo ve čtvrtek nebude v Poslanecké sněmovně hlasovat pro prodloužení nouzového stavu, bude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zodpovědný za smrt svých spoluobčanů. Babiš to dnes řekl novinářům při návštěvě Srbska. Kritizoval v té souvislosti to, že opozice na jednání o prodloužení nouzového stavu přináší rozpočtová témata.

Kabinet žádá Sněmovnu, aby nouzový stav mohl pokračovat i po 14. únoru, podporu dosud nemá.

„Pokud někdo zítra (ve čtvrtek) neschválí nouzový stav, tak bude přímo odpovědný za smrt našich spoluobčanů. Přímo odpovědný. Pokud se zvýší smrtnost u nás, tak ať si to opozice vezme na triko,“ uvedl Babiš.

Nouzový stav podle něj nic společného s rozpočtem nemá. „Pokud máme bojovat proti covidu, tak musíme dělat nějaká opatření. Pokud chce někdo odvolat armádu (z nemocnic) a kolaps našeho zdravotnictví, tak prosím, ať si to vezmou na triko,“ dodal.

Premiér uvedl, že kabinet potřebuje nouzový stav a související nástroje pro zvládání epidemie. „Zítra (ve čtvrtek) měla být vláda o rozpočtu, tu odložíme na pondělí, zítra ráno se musíme domluvit, jak budeme postupovat,“ uvedl Babiš. Podporu prodloužení nouzového stavu vyloučili dříve komunisté a SPD, dnes také koalice ODS, lidovců a TOP 09.

Kabinet nežádá nouzový stav pro sebe, ale proto, aby mohl chránit lidi, dělat opatření a nasazovat vojáky na pomoc do nemocnic, uvedl Babiš. „Opoziční strany si pletou stav epidemie a v nemocnicích s rozpočtovými nároky. Nemůžeme přece vázat opatření v rámci nouzového stavu na nějaké rozpočtové dopady,“ uvedl.

Když opozice s vládou jedná, jde jí podle premiéra pouze o publicitu. Po nedělním jednání s předsedy Pirátů a Starostů a nezávislých předal návrhy stran ministrům. „I když jsme některé věci zrealizovali, tak i Piráti to odmítli. Tam jde vždy o zviditelnění, o tu tiskovku po tom jednání. To je tak vše, co opozice sleduje,“ konstatoval.

Představitelé opozice mají výrok premiéra za svého druhu vydírání.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poukázal na návrhy a řešení, se kterými Piráti během dosavadní roční krize přišli. „Výkřiky pana premiéra do médií se nenecháme vydírat. Děláme maximum ve prospěch občanů České republiky,“ uvedl. Poznamenal, že ve čtvrtek společně se STAN strana představí plán s dalšími konkrétními kroky v boji s pandemií. Na twitteru dodal, že 17.000 mrtvých, největší nárůst smrtnosti od druhé světové války nebo kolabující nemocnice není práce opozice, ale vizitka Babišovy vlády. „Ničemu z toho nouzový stav nezabránil,“ dodal.

„Pan premiér mě tím výrokem zklamal, protože bychom měli tu debatu vést věcně. Ukázalo se, že plošný nouzový stav, kdy vláda zavře všech deset milionů lidí, prostě nefunguje,“ řekl ČTK a České televizi předseda SPD Tomio Okamura. Řešením je podle něj změnit přístup, postupovat na základě zákona o veřejném zdraví, většinu obyvatel nechat žít a pracovat při základních opatřeních a zacílit na rizikové, ohrožené skupiny.

Reklama

Doporučované