Hlavní obsah

„Asi jsem ti to, Andreji, neřekl, ale v Praze jsme se ženou strávili dva bláznivé týdny.“ Tusk před Babišem mluvil o povaze Čechů i Havlovi

Setkání Andreje Babiše s Donaldem Tuskem.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Záznam tiskové konference po setkání českého premiéra Andreje Babiše s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem v pražském Hrzánském paláci.

Článek

Premiér Andrej Babiš dnes posnídal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Tuskova návštěva podle Babiše znamená, že Česká republika má v Evropské radě významné místo a že „naše názory jsou vnímány“. Státníci se podle Babiše bavili o nadcházejících evropských volbách a o dalším směřování EU, zejména o schengenském prostoru, bezpečnosti a vnitřním trhu.

Polský politik promluvil před novináři v češtině a zmínil jeho blízké vazby na Českou republiku. „Asi jsem ti to, Andreji, nikdy neřekl, ale byli jsme v Praze se ženou na svatební cestě, strávili jsme dva bláznivé týdny kempováním na Strahově,“ řekl Tusk v úvodu proslovu a pokračoval odkazem českých myslitelů pro Evropu. Zmínil například esej spisovatele Milana Kundery Únos Západu nebo myšlenky Václava Havla, které si prý s sebou zítra vezme do rumunské Sibině, kde se bude konat neformální summit šéfů vlád sedmadvaceti zemí Evropské unie.

Tusk promluvil o pozitivech charakteru Čechů, kteří podle něj vždy zavrhovali neautentičnost a odmítali slepě následovat doktríny. Nechybí jim podle něj i zdravá dávka skepticismu a smysl pro humor. „Chtěl bych vám říci, neměňte se. Takový přístup je snad nejlepší odpovědí na populismus a radikalismus, které se v Evropě začínají šířit,“ vzkázal Tusk všem Čechům.

Záznam vyjádření Babiše a Tuska po jednání sledujte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované