Hlavní obsah

Plán na středu: Jmenovat nového ministra a pokračovat v čistce ambasády

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš s ministrem vnitra Janem Hamáčkem.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) si na středu odpoledne předvolal ruského velvyslance. Chce mu sdělit, že Česko nesouhlasí s odvetnou akcí Ruska, která paralyzovala české velvyslanectví v Moskvě.

Článek

Ve středu odpoledne bude v Černínském paláci, sídle Ministerstva zahraničí, rušno. Úřadu se ujme nový ministr Jakub Kulhánek. A také se odehraje klíčová schůzka s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským.

Že bude ruský velvyslanec na středeční odpoledne předvolán, oznámil ministr vnitra a prozatímní ministr zahraničí Jan Hamáček. Řekl pouze, že mu hodlá sdělit protest Česka proti ruskému postupu v kauze Vrbětice.

Konkrétní opatření Hamáček říci odmítl. Podle několika zdrojů Seznam Zpráv se však počítá s dalším vyhošťováním ruských diplomatů.

Seznam Zprávy z několika zdrojů obeznámených se situací sestavily plán, jak by měly události ve středu proběhnout. Nejdříve prezident Miloš Zeman jmenuje nového ministra. Až bude Jakub Kulhánek „bezpečně“ v úřadě, oznámí se další čistka v řadách ruské ambasády. Vyhoštění by se nemělo týkat samotného velvyslance.

Česko v sobotu vypovědělo 18 ruských diplomatů kvůli důvodnému podezření, že se ruští agenti podíleli na výbuchu v muničním skladu Vrbětice v roce 2014. Rusové ale reagovali vypovězením 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě.

Paralyzovaná ambasáda

To premiér Andrej Babiš i vicepremiér Jan Hamáček označili za nepřijatelné. „Česká republika jako suverénní stát musela reagovat na to, že tady došlo k operaci agentů ruských služeb. My jsme vyhostili 18 důstojníků GRU a SVR. Ruská strana zvolila postup, který znamená paralýzu naší ambasády v Moskvě. Je ve stavu, kdy nemůže fungovat, nebo fungovat s velkými obtížemi. My na tento ruský krok budeme reagovat,“ oznámil na tiskové konferenci ve Sněmovně Hamáček.

Ruskou reakci odsoudil i premiér Andrej Babiš: „Česká republika neudělala nic proti Rusku, naopak ruští agenti operovali na našem území. My budeme reagovat na tuto situaci.“

Oba politici naznačili, že další reakce na ruské kroky bude následovat. Že ji zatím nezveřejní, zdůvodnil Hamáček slovy, že by se ji nejdříve měl dozvědět ruský velvyslanec.

Andrej Babiš se omluvil za dřívější výrok, že výbuch ve Vrběticích nebyl teroristický útok, ale útok na zboží. „Tak jsem to nemyslel, za to se omlouvám,“ uvedl premiér.

Hamáček také oznámil, že se velvyslanci v členských zemích EU a NATO mají obrátit na vlády a požádat spojence o solidaritu a kolektivní akci.

Česko mimo jiné žádá o to, aby země zvážily předvolání ruských velvyslanců nebo kolektivní akci, která by směřovala k solidárnímu vyhoštění identifikovaných příslušníků ruských zpravodajských služeb z členských států EU a NATO.

Na pražském ruzyňském letišti přistál v pondělí večer český vojenský speciál s dvacítkou vyhoštěných zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Rusko muselo opustit kvůli českému vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády v Praze. Mezi diplomaty by měl být i zástupce velvyslance Luboš Veselý.

Letadlo z tzv. vládní letky odletělo do Moskvy v odpoledních hodinách z vojenského letiště Kbely. Naopak do Moskvy odpoledne z Prahy zamířil ruský speciál s ruskými diplomaty.

Reklama

Doporučované