Hlavní obsah

Babiš řekl úřadům, ať pomohou zaměstnancům, kteří jsou protiprávně v exekuci

Andrej Babiš.

Reklama

Výzva přišla začátkem června na všechna ministerstva a dalších pět velkých státních zaměstnavatelů, přesněji České dráhy, Českou poštu, Generální finanční ředitelství, policii a SŽDC.

Článek

Premiér Andrej Babiš požádal dopisem některé úřady a státní instituce, aby zjistily, zda jejich zaměstnanci nejsou protiprávně v exekuci, a aby jim pomohly. Koresponduje to s jeho jarním slibem, že vymáhání nezákonných exekucí zastaví.

Výzva přišla začátkem června na všechna ministerstva a dalších pět velkých státních zaměstnavatelů, přesněji České dráhy, Českou poštu, Generální finanční ředitelství, policii a SŽDC.

Babiš v dopise, který má Seznam k dispozici, žádá, aby se oddělení řešící srážky z mezd v důsledku nařízené exekuce pečlivě zabývala „otázkou právních titulů těchto exekucí”. Pokud najdou nějakou, která je „závadná”, doporučuje, aby zaměstnavatel sám inicioval nebo pomohl iniciovat zastavení exekuce u příslušného exekutora nebo soudu.

„Jedním z hlavních úkolů státu je hájit zájmy a práva jeho občanů. Státem pak míním všechny jeho složky,” vysvětluje Babiš, z jaké pozice by podle něj měly oslovené instituce konat.

Babiš v dopise dává návod, jak tyto exekuce rozpoznat. Vychází z rozhodnutí Ústavního a Nejvyššího soudu, které společně tvrdí, že nařízení exekuce je neplatné, pokud o ní nerozhodl transparentně vybraný rozhodce.

Zároveň se obrací k dlužníkům, že by si sami měli zkontrolovat, jestli jejich exekuce není protiprávní, a rovněž podotýká, že prioritně mají platnost exekucí zkoumat soudy.

Podle poslance za ANO Patrika Nachera, který se protiprávními exekucemi zabývá, jde do jisté míry o test, proto nebyli osloveni úplně všichni státní zaměstnavatelé a vybíralo se z nejpočetnějších.

„Snažili jsme se situaci odšpuntovat,” řekl Seznamu s tím, že jde o o druhý krok, který ve věci hnutí ANO podniká. Jan Kněžínek ještě jako ministr spravedlnosti obeslal soudy, aby se zkoumání legálnosti exekuce aktivně věnovaly.

Nacher Seznamu řekl, že současná iniciativa se inspirovala diskuzí, která proběhla v souvislosti s Českou správou sociálního zabezpečení. Ta řeší například srážky z důchodů a díky tomu má stejně jako zaměstnavatelé přehled, na základě čeho je dotyčný v exekuci.

V současnosti ČSSZ sama testuje, zda je to proveditelné a kolik by to stálo. Odhadem je právě mezi lidmi pobírající starobní důchod 90 tisíc těch, kterým se peníze sráží protiprávně. Výsledky z ČSSZ mají být známy na podzim.

„Totéž by mohli dělat všichni zaměstnavatelé, můžou vyčíst, jestli se jedná o neplatnou nebo platnou exekuci,” uvedl Nacher. Jako výhodu tohoto postupu vidí v tom, že se proti protiprávní exekuci postaví složka z řetězce, která se aktivně na provádění exekuce podílí.

Připomíná přitom opozičního poslance Jana Farského, který se věcí rovněž zabývá a který začal podávat na soudy žádosti o zastavení problematických exekucí sám.

Soudy mu v některých případech odpovídaly, že jako třetí osoba nemá do sporu právo vstupovat.

Seznam oslovil pětici z obeslaných státních institucí (vyjma ministerstev), jaký měla Babišova výzva dopad. Výsledek je, že vše je zatím pouze ve fázi prověřování.

České dráhy odepsaly, že se jedná o osobní věci zaměstnanců, které nekomentují, a to ani v obecné rovině, přijaly prý ale vnitřní opatření, které na výzvu reaguje. Policie odmítla věc komentovat zcela.

V SŽDC v současné době prověřují rozhodnutí o exekuci srážkou ze mzdy zaměstnanců a na základě jakého exekučního titulu byly vydány. „Do dnešního dne nebyl shledán žádný takový případ,” řekla Seznamu Radka Pistoriusová.

Česká pošta uvedla, že exekuce se týkají celkem 1650 zaměstnanců a vzhledem k velkému rozsahu agendy, čítající celkem 9700 exekucí, jsou v současné době prověřovány veškeré možnosti, jak na žádost reagovat. A situaci analyzuje i finanční správa. „Prozatím nemáme k dispozici konkrétní údaje,” uvedl Lukáš Heřtus z tamního tiskového oddělení.

Že cesta je možná, ovšem ukazuje praxe právníka Petra Němce, jehož komentáře na sociálních sítích diskuzi kolem protiprávních exekucí v posledních měsících otevřely.

„Několikrát jsme tak pomáhali, můžu zmínit například Vítkovice a spolupráci s panem Světlíkem, kde jsme takto zastavovali desítkám jeho zaměstnanců exekuce,” řekl Seznamu. Babišovu iniciativu označil za dobrou.

Petr Němec stojí za webem exekutormasmulu.cz a otázce protiprávních exekucí se dlouhodobě aktivně věnuje. Právě s ním se začátkem dubna sešli zástupci ANO v čele s Andrejem Babišem, který se předtím na sociálních sítích chlubil, že protiprávní exekuce vyřešil. Němec mu oponoval, následně však na řešení problému spolupracují.

Reklama

Související témata:

Doporučované