Hlavní obsah

Babiš řekl, že je Transparency International zkorumpovaná. U soudu na tom trvá

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš.

Reklama

Právník předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) trvá na tom, že premiérovy opakované výroky o zkorumpovanosti Transparency International (TI) nebyly nepřiměřenou kritikou.

Článek

Nezisková organizace ale míní, že Babiš překročil povolenou hranici a poškodil její pověst. Sporem se dnes začal znovu zabývat středočeský krajský soud poté, co mu věc vrátil odvolací senát. Rozsudek vyhlásí 26. července.

TI se dlouhodobě věnuje tématu Babišova střetu zájmů. Poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na majetkové vazby k holdingu Agrofert. V žalobě na ochranu dobré pověsti uvádí, že ji Babiš záměrně poškozuje svými lživými výroky. Spočítala, že do doby podání žaloby ji za zkorumpovanou označil celkem sedmnáctkrát. Požaduje proto omluvu i to, aby se premiér napříště obdobných výroků zdržel.

Babiš k soudu nechodí, jeho právník Jiří Urbánek ho omluvil i dnes. Soudce pak doplnil dokazování o výstupy z médií, kterými se Urbánek snažil dokázat jednak to, že výroky obdobného typu nejsou ve veřejném prostoru ojedinělé, jednak to, že TI premiéra ostře kritizovala. Právník poukázal na judikaturu, podle které má kritizovaný politik právo na kritiku reagovat. Forma nadsázky, byť i přehnané, je podle něj v takovém případě přípustná.

Tyto argumenty ale odmítl právní zástupce TI Pavel Uhl. „Žalovaný (Babiš) se mohl bránit soudně nebo mohl výroky Transparency International věcně rozporovat. To nikdy neučinil, nikdy se věcně nevyjádřil k otázce svého střetu zájmů. Pokud svou obhajobu pojal tak, že začal očerňovat žalobkyni (TI), uchopil to podle nás způsobem, který překročil hranici,“ řekl.

Krajský soud už jednou rozhodl, že Babiš se omlouvat nemusí, protože výroky významně nezasáhly do práv TI. Podle odvolacího vrchního soudu se ale rozsudek mimo jiné dostatečně nevypořádal s tím, že výraz „zkorumpovaný“ evokuje trestní jednání.

Babišův právník dnes zopakoval, že premiér netvrdil, že by se organizace dopustila zločinu – pouze vyjádřil názor na způsob jejího financování od ministerstev nebo od subjektů, které má TI z povahy věci kontrolovat. Organizace se proti tomu už dříve ohradila s tím, že její finanční vztahy jsou transparentní, smluvně podložené a zachycené ve výročních zprávách.

Babiše za týden čeká jiné soudní jednání kvůli výrokům, které pronesl ve Sněmovně na adresu tehdejšího poslance TOP 09 Miroslava Kalouska. Také Kalousek žádá omluvu, a to za tvrzení, že rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“.

Reklama

Doporučované