Hlavní obsah

Babiš rozšiřuje očkování, půl milionu registrovaných ale nemá termín

Foto: vláda.cz

Premiér na návštěvě očkovacího centra v Havířově.

Reklama

Premiér Andrej Babiš plánuje od středy rozšířit možnosti registrace na očkování o další ročníky, téměř půl milionu lidí ale zatím stále čeká na termín. Data přitom ukazují, že očkování skutečně funguje.

Článek

Od středy 28. dubna by se podle premiéra Andreje Babiše mohli registrovat k očkování proti nemoci covid-19 lidé ve věkovém rozmezí 55–59 let. K poslednímu rozšíření registrací přitom došlo v pátek, odkdy se může se žádostí o vakcínu hlásit věková skupina 60–64 let.

Hned v průběhu prvního dne se podle projektu Chytrá karanténa registrovalo přes 105 tisíc lidí a zhruba 30 tisíc z nich dostalo hned i termín.

Tempo očkování však podle statistik spíše zpomaluje. Zatímco dubnový plán počítal se 100 tisíci vakcín denně, k této metě se Česko ani jednou nepřiblížilo.

Největší denní počet vakcín byl v polovině měsíce, kdy bylo podáno 72 319 dávek. Šlo o jeden jediný den, kdy vakcínu obdrželo více než 70 tisíc zájemců.

Podle dat z pondělního rána má termín očkování napříč věkovými skupinami 239 785 lidí, dalších 478 858 na datum v registračním systému teprve čeká. Více než desetina z nich je starší 80 let, přes 130 tisíc je pak ve věkové kategorii 70–79 let.

Právě u seniorů je ale největší procento ukončených očkování, přičemž pouze starší 80 let jsou za hranicí 50% proočkovanosti. Pokud by skutečně ve středu k rozšíření došlo, byla by kapacita otevřená už pro polovinu kategorií.

Senioři starší 80 let také dostali největší počet vakcín, druhá v pořadí je kategorie mezi 70 a 74 lety.

Ve statistikách jsou ale i osoby, pro jejichž věkovou kategorii zatím nebyla registrace otevřená. Důvodů je několik: může se jednat o chronicky nemocné lidi nebo pracovníky vykonávající povolání s přednostním právem na vakcínu.

Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) přitom ukazují, že očkování se potvrzuje jako účinná forma boje s epidemií. Jak připomněla reportáž České televize, po očkování se nakazila zhruba třetina procenta očkovaných, v odstupu 14 dní od podání druhé dávky pak jen 0,14 %.

Do očkování jsou proto zapojeni i praktičtí lékaři. K pondělnímu ránu u nich bylo podle dat ministerstva registrováno téměř půl milionu osob a praktici vykázali 337 tisíc aplikovaných dávek.

Pokud se na očkování podíváme regionální optikou, nejlepší čísla hlásí hlavní město, kde má ukončené očkování bezmála 14 procent populace. Druhé místo obsadil Jihomoravský kraj, jenž se pomalu blíží k hranici 10 procent, o třetí příčku se dělí Jihočeský a Královéhradecký kraj.

Nejmenší proočkovanost naopak vykazují Středočeský a Ústecký kraj, které se dostaly jen mírně přes sedm procent.

Reklama

Doporučované