Hlavní obsah

Babiš s Hamáčkem mlží, tvrdí Fiala. Opozice dál usiluje o nedůvěru vládě

Foto: Jan Mihaliček

Petr Fiala (ODS).

Reklama

aktualizováno •

I po oznámení nových zjištění v kauze Vrbětice část opozice nepolevuje ve snaze vyslovit nedůvěru vládě, případně rozpustit Sněmovnu. Piráti chtějí jednat s premiérem, stále preferují variantu předčasných voleb.

Článek

Opoziční koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) chce dál usilovat o vyjádření nedůvěry vládě. Jejich snahu o sehnání potřebných podpisů pro vyvolání hlasování nezbrzdily ani v sobotu zveřejněné informace o účasti Ruska na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích a na ně navazující roztržka mezi Českem a Ruskem, kterou nyní vláda řeší.

„Na našem postupu se nic nemění, spíše naopak. Nejasnosti ohledně vyšetřování výbuchu ve Vrběticích a postupu Andreje Babiše a Jana Hamáčka činí náš požadavek, aby vláda požádala o důvěru, ještě aktuálnější. Existuje řada otázek, na které neznáme odpovědi, a Babiš s Hamáčkem jen mlží,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Spolu s kolegy z koalice chtěl už v průběhu tohoto týdne začít sbírat podpisy pro hlasování o nedůvěře vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) a případně hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Kdy konkrétně by chtěl hlasování vyvolat, neupřesnil.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové hlasování o důvěře nyní „hoří“ víc, než předtím. Vadí ji třeba, že podle ní vicepremiér Hamáček v sobotu nejspíš lhal. „Jeho poslední verze o tom, že celá cesta byla blamáž, už je jenom směšně zoufalá báchorka. Všechno z toho je u člena vlády na okamžitou rezignaci. každý poslanec, který vládě v takovém stavu vysloví důvěru, jedná proti zájmu České republiky,“ uvedla.

Možnost rozpuštění Sněmovny nebo vyjádření nedůvěry vládě dnes v podvečer na společném jednání probrali předsedové stran sdružených v koalici Spolu se šéfy Pirátů a Starostů a nezávislých.

Bartoš chce jednat, i s Babišem

Piráti a STAN se minulý týden stavěli k možnému vyjádření nedůvěry vládě spíše rezervovaně. Obávali se, že vyslovení nedůvěry by znamenalo faktické předání moci do rukou prezidenta Zemana. „Ten již deklaroval, že nechá dovládnout vládu Andreje Babiše i bez důvěry. My chceme vrátit moc do rukou lidí a nechat je rozhodnout ve volbách, a tedy jít cestou případného rozpuštění Sněmovny,“ uvedl už minulý týden předseda Pirátů Ivan Bartoš.

To samé zopakoval i po dnešním jednání. „Koalice Spolu stále upřednostňuje vyslovení nedůvěry. Je to sice početně jednodušší, ale znamenalo by to posílení moci prezidenta Zemana, a to vidíme jako riziko. Ale budeme o tom dál jednat,“ uvedl Bartoš, který se chce v tomto týdnu sejít nejen se zástupci opozičních stran, ale také s politiky z ČSSD a ANO. Dodal, že by o tom rád pohovořil i s premiérem Babišem.

„Ultimátum, které koalice Spolu premiérovi dala, běží do pátku. Ten čas chci využít pro jednání se všemi,“ potvrdil Bartoš, který by pro nápad na rozpuštění Sněmovny musel získat nejen všechny opoziční hlasy, ale také část poslanců z ČSSD nebo ANO. U sociálních demokratů věří, že podle názorů proti vládě s hnutím ANO, které zaznívaly na nedávném sjezdu, by se mohlo podařit některé přesvědčit.

„Chceme se tento týden ostatních stran ptát, jak si představují další vývoj. Budeme se ptát jestli jsou ochotny najít odvahu a jít do řešení, které by umožnilo lidem rozhodnout v předčasných volbách o tom, jak se bude dál vyvíjet tato země,“ doplnil ho Rakušan.

Pro vyslovení nedůvěry vládě je potřeba sehnat 50 podpisů poslanců, na jejichž základě se hlasování vyvolá. Hlasovat pro něj pak musí nadpoloviční většina všech poslanců, tedy 101. K rozpuštění Sněmovny jsou pak potřeba hlasy tří pětin poslanců, tedy 120 hlasů, na jejichž základě Sněmovnu rozpustí prezident.

Sněmovnu nelze rozpustit tři měsíce před skončením volebního období, po jejím rozpuštění se musí uskutečnit volby do dvou měsíců.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve uvedl, že jeho vláda o důvěru sama žádat nebude.

Pětice výše zmíněných opozičních stran má dohromady 68 poslanců, dalších 19 hlasů by mohla dodat SPD, která je rovněž pro vyslovení nedůvěry vládě. Pro něj by však bylo potřeba ještě 15 hlasů poslanců KSČM. Pro rozpuštění Sněmovny by se k hlasovacímu bloku muselo přidat ještě všech 6 nezařazených poslanců a také většina ze 14 poslanců vládní ČSSD.

Reklama

Doporučované