Hlavní obsah

Babiš s kauzou ruských agentů váhal

Foto: Bellingcat.com

Alexander Miškin a Anatolij Čepiga – pravá jména ruských agentů, kteří podle policie způsobili výbuch ve Vrběticích v roce 2014.

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí rekonstrukci událostí, jak politici odkládali zveřejnění aféry s ruskými agenty, kteří podle české policie a tajných služeb zaútočili na muniční a zbrojní sklad ve Vrběticích.

Článek

Premiér Andrej Babiš poslední tři týdny věděl, že v Česku je zaděláno na obrovský mezinárodní skandál.

Podle několika zdrojů dostal už koncem března první, tehdy ještě základní informace o výsledku vyšetřování, že při výbuchu muničního a zbrojního skladu ve Vrběticích na Zlínsku šlo v roce 2014 o útok dvou ruských rozvědčíků. A to stejných elitních důstojníků ruské tajné služby GRU, kteří před třemi lety v Anglii otrávili novičokem bývalého ruského agenta Sergeje Skripala.

Seznam Zprávy na základě důvěryhodných informací od několika lidí obeznámených s vyšetřováním citlivého případu rekonstruují, co a proč se v uplynulých třech týdnech stalo. A jak politici zveřejnění skandálu odkládali.

Po příčinách dvou rozsáhlých vrbětických explozí od samého začátku pátrali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Neměli se však čeho chytit: sklady zbraní a munice byly zcela zničené, navíc teprve předloni se podařilo pyrotechnikům areál a okolí vyčistit tak, aby ho mohli považovat za bezpečný.

Vyšetřovatelé věděli, že se v říjnu roku 2014 pohybovali kolem skladu firmy Imex Group dva obchodníci s pasy Moldávie a Tádžikistánu. Teprve v roce 2018 po zveřejnění identity Skripalových travičů však zjistili, že jde ve skutečnosti o agenty ruské rozvědky Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu.

Koncem letošního března dospělo policejní vyšetřování do finiše. Rusy kriminalisté označili za hlavní podezřelé a navrhovali, aby – tak jak je obvyklé v jiných trestních kauzách – po nich bylo vyhlášené oficiální pátrání. I když s vědomím, že půjde spíš o formální krok.

V téhle situaci dostali o kauze první informace i premiér Andrej Babiš, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Řízení v kauze Vrbětice dospělo ke jménům dvou ruských špionů už před časem. Teď se ale dostalo do fáze, kdy už bylo nutné širší reakce vládních představitelů,“ popisuje pod příslibem anonymity jeden z lidí informovaných o této kauze.

Tehdy, na přelomu března a dubna, chtěli vyšetřovatelé dát politikům čas připravit si reakci na závěry vyšetřování a seznámit s ní ruského velvyslance.

Foto: Bellingcat.com

Anatolij Čepiga vystupoval pod krycím jménem Ruslan Boširov.

„Premiér Babiš k tomu byl na začátku poněkud skeptický, jako by se těm informacím zdráhal uvěřit. Každému ale bylo jasné, že tohle nejde přejít mlčením,“ říká zdroj informovaný o této fázi událostí.

Následně se čekalo na vládní akci. Vznikl plán, jak to udělat, aby premiér a jeho lidé nemuseli veřejně jako první oznamovat, že Rusko spáchalo teroristický útok a zabilo při něm dva české občany – zaměstnance vrbětického skladu.

Nejprve se měla na webu policie objevit zpráva, že je vyhlášeno pátrání po dvou cizích občanech. Včetně fotografií a falešných jmen, pod nimiž se agenti tehdy pohybovali po Česku. Plán spoléhal na to, že si média snímky útočníků Miškina a Čepigy rychle spojí se Skripalovou kauzou. Jejich fotografie totiž už dříve oblétly sdělovací prostředky po celém světě.

Teprve následně, plánovalo se, vláda uspořádá tiskovou konferenci a závěry vyšetřování vrbětických výbuchů oznámí.

Podle informací Seznam Zpráv existovaly dokonce dva termíny pro zveřejnění pátrací policejní zprávy. Oba se však nakonec – aniž se ví proč – odložily.

Případ Vrbětice na Seznam Zprávách

O co v případu jde

Exkluzivně: Rusové podezřelí z výbuchu ve Vrběticích jsou ti, kteří otrávili agenta Skripala - čtěte ZDE

Kdo odhalil agenty? Co tají politici? Otázky, na které vláda dluží odpovědi - čtěte ZDE

On-line reportáž: Vývoj kauzy sledujeme minutu po minutě - čtěte ZDE

Reakce

Evropa: „Nepřijatelné vměšování Ruska“. Ministři EU vyjadřují podporu Česku - čtěte ZDE

Rusko: Rusko vyhostí 20 českých diplomatů, vyslechl si český velvyslanec - čtěte ZDE

Byl to terorismus, válečný akt? Poslanci proberou Vrbětice na všech frontách - čtěte ZDE

Exprezident Klaus: Strašit covidem už nestačí, tak máte Vrbětice, kritizuje Klaus vládu - čtěte ZDE

Aktéři případu

Vicepremiér Hamáček: Reakce Ruska je silnější, než jsme čekali - čtěte ZDE

Exministr zahraničí Petříček: Měli bychom přitvrdit, říká Petříček k vyhoštění ruských diplomatů - čtěte ZDE

Komentáře

Jiří Hošek: Krize ve vztazích s Ruskem. A hvězdná hodina pro Česko

Jan Lipold: Zeman musí přestat s Ruskem, nebo odstoupit

Ivan Gabal: Sedm let lavírování. Za Vrbětice si můžeme i sami

Seznam Zprávy měly informace o blíže neupřesněném skandálu se zapojením ruské rozvědky už před uplynulým víkendem. Reportér se na ně v sobotu dotázal esemeskou premiéra Babiše a ministra Hamáčka. Neodpověděli, avšak po několika hodinách ohlásili mimořádnou tiskovou konferenci, na níž odhalení agentů potvrdili s tím, že Česko vyhostí 18 ruských zpravodajců s diplomatickým krytím.

Ještě předtím se však trojice členů vlády, která měla o vrbětickém skandálu informace, dostala do vzájemných sporů.

Jeden z nich skončil tím, že ministr zahraničí Petříček byl po sjezdu ČSSD z předminulého víkendu rychle odvolán. Na jeho místo si dočasně sedl vicepremiér Jan Hamáček a ten začal jako krátkodobý šéf diplomacie plánovat cestu do Moskvy – pro veřejnost ji zdůvodňoval jednáními o nákupu ruské vakcíny proti covidu Sputnik V.

Brzy se ale ukázalo, že v této akci nebyl zajedno s premiérem Babišem. Ten totiž ve čtvrtek Hamáčka veřejně vyzval, ať cestu zruší. Což vicepremiér zprvu odmítal, ale v pátek poslechl. Cestu zrušil, nejdřív s odvoláním na nutnost být v pondělí na zasedání vlády, pak s odkazem na odhalenou akci ruských špionů.

Jan Hamáček teď říká, že to byly zastírací manévry před ruskou stranou – aby prý do poslední chvíle nevěděla, že se na české straně cosi chystá.

Tuto verzi však Hamáčkovi poněkud torpéduje samotný premiér Babiš.

„Ta cesta byla plánována, bylo objednané letadlo, já se s ním domluvil, že nepojede. Já jsem mu to nedoporučoval, cesta byla zrušena, takže já k tomu neumím víc říct,“ řekl Babiš v televizi Nova.

Reklama

Doporučované