Hlavní obsah

Babiš s onkocentrem podrazil Prahu. Dodržte dohodu, žádá Hřib

Foto: Facebook / Andrej Babiš

Andrej Babiš v úterý oficiálně představil „svůj“ projekt onkologického centra.

Reklama

Onkologické centrum ve vinohradské nemocnici má vyrůst na pozemcích, které jsou podle smlouvy určené k vybudování jiného pavilonu. Praha je předala státu pouze pod podmínkou, že na nich vybuduje traumacentrum.

Článek

Premiér Andrej Babiš v dopise primátorovi Zdeňku Hřibovi sliboval, že v areálu vinohradské nemocnice vyroste traumatologické centrum. Díky tomu stát získal od Prahy potřebné pozemky. Jenže Babiš nyní otočil a na parcele chce stavět „svůj projekt“ – onkologické centrum.

Praze se takový přístup nelíbí a primátor Hřib vzkazuje premiérovi, aby dodržel dohodu. Premiérova otočka by mohla mít dopad i na vyjednávání o dalších projektech v hlavním městě.

„Tím, že pan premiér neplánuje svůj slib, dohodu a ani smlouvu dodržet, exemplárně ukazuje svou neochotu plnit své sliby,“ uvedl pražský primátor.

Andrej Babiš v úterý představil plán na výstavbu Českého onkologického institutu v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV).

Rozšíření nemocnice o nový velký pavilon umožnila výměna pozemků mezi hlavním městem a státem. Složitá jednání mezi státem, městem a nemocnicí skončila teprve na konci loňského roku a Praha v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem si během nich stanovila jasnou podmínku: stát musí na pozemku postavit traumatologické centrum, které bude provozovat FNKV.

„Pro uskutečnění směny je pro HMP (hlavní město Praha) naprosto zásadní záruka, že v rámci FNKV (Fakultní nemocnice Královské Vinohrady) vznikne právě traumacentrum, ve kterém bude pacientům poskytována akutní zdravotní péče, a poskytovatelem bude právě FNKV,“ napsal Hřib v dopise Babišovi ze 4. listopadu 2020, tedy krátce před uzavřením dohody o výměně pozemků.

Foto: Mapy.cz

Pozemek, na kterém má vyrůst nový pavilon. Na jeho jižní části jsou vidět tenisové kurty SK Rapid Praha.

S tím, že ve vinohradské nemocnici má vzniknout právě traumacentrum, dlouhé roky počítala nemocnice i její personál. Pavilon měl být schopný pojmout velký počet vážně zraněných lidí najednou. Zamezilo by se tak situacím, kdy sanitky jezdí po jednotlivých pražských nemocnicích a nemají kam „udat“ pacienta.

„Tato podmínka tedy musí být zapracována do konečné podoby návrhu smlouvy za HMP, a to spolu s určením časového rozvrhu výstavby traumacentra. S ohledem na platné stavební povolení by měla tato stavba započít nejpozději do poloviny roku 2022. Věřím, že takovéto přesné definování plánovaného záměru, které je důvodem směny a našeho vstřícného ústupku v oblasti DPH, je v zájmu všech zúčastněných stran a rovněž také ve veřejném zájmu,“ pokračuje dopis, do kterého měla redakce možnost nahlédnout.

„Jistě se shodneme, že by bylo krajně nevhodné, kdyby z tohoto stavebního záměru, o který se opírá celá konstrukce směny, z jakéhokoliv důvodu sešlo,“ apeluje v dopise Hřib na Babiše.

Nebojte se, je to v preambuli

Babiš skutečně krátce před hlasováním pražského zastupitelstva a následným uzavřením smlouvy Hřibovi slíbil, že se počítá výhradně se stavbou traumacentra.

„Záměr FNKV jakožto jedné ze smluvních stran nabýt pozemky hlavního města Prahy za účelem výstavby připravovaného Traumacentra je již nyní jednoznačně uveden přímo v preambuli návrhu smlouvy,“ ubezpečuje Babiš v dopise Hřibovi z 10. 11. 2020.

Foto: Praha.eu

První strana smlouvy o směně pozemků pro traumatologické centrum.

„Věřím, že orgány hlavního města Prahy schválí již připravenou smlouvu se státem tak, aby FNKV mohla započít kroky k výstavbě traumacentra,“ stojí dále v dopise s podpisem Andreje Babiše.

Traumacentrum jako jasná podmínka výměny pozemků se nakonec stalo i přímou součástí smlouvy, kterou zastupitelstvo schválilo 12. listopadu.

Jenže 29. června nastal zvrat. Premiér Babiš, šéf nemocnice Petr Arenberger a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch stojí na pódiu v areálu vinohradské nemocnice, za jejich zády leží pozemky, na kterých mělo zanedlouho vyrůst dlouho plánované traumacentrum – a oznamují, že tam vznikne onkologické centrum.

Což je samozřejmě úplně jiná instituce než traumacentrum, včetně stavebních dispozic samotné budovy nebo nároků na personál a vybavení. S výstavbou navíc nesouhlasí nejvyšší autorita na tomto poli Česká onkologická společnost.

Splňte slib, vzkazuje Hřib

Arenberger ještě při úterním představením řekl, že traumacentrum může stát hned vedle onkocentra, jakmile se na něj seženou peníze. Babiš dal ale více než jasně najevo, že traumatologické centrum - mimochodem dlouhé roky propagované právě Arenbergerem – míří rychle do zapomnění.

„Víte, proč to traumacentrum nikdo nepostavil? A já myslím, že ho ani nikdo nikdy nepostaví. Toto je ideální místo na to, aby tady stál pražský žluťák, pokud vám to něco říká, ten je v Brně. Jediná onkologická nemocnice,“ rozohnil se v úterý na pódiu Babiš. Rozčílily ho dotazy Seznam Zpráv právě na detaily smlouvy s Prahou.

Magistrát znepokojuje především to, že Babiš porušil jasně daný slib. „Se státem a osobně i s premiérem Babišem nyní vedeme jednání o dalších směnách. Jsou to zásadní jednání a mají potenciál významně přispět k rozvoji státních nemocnic na území Prahy, k řešení bytové krize a dopravní infrastruktury ve městě. Důvěra v to, že obě strany budou dodržovat vyjednané náležitosti, je naprosto zásadní,“ uvedl primátor Hřib.

Hlavní město je nyní například uprostřed delikátního jednání se státem o dostavbě vnitřního okruhu výměnou za pozemky v Letňanech, kde si Babiš vysnil velkolepou vládní čtvrť.

Hřib původně od Babiše požadoval za pozemky v Letňanech 60 miliard korun. Nyní to vypadá, že by se Praha spokojila s dostavbou takzvaného vnitřního okruhu ze státní kasy. Jednání o vnitřním okruhu míří v těchto dnech a týdnech do finiše.

„Logicky vyvstává obava, že s podobnou váhou, s jakou premiér přistoupil k traumacentru, může přistupovat i k dalším svým slibům, například že Praze zaplatí vnitřní okruh. Proto za Prahu vyžadujeme, aby nám premiér garantoval všechny dosud dohodnuté záležitosti a jejich platnost. Respektujeme, že teď dělá kampaň do voleb, ale sliby je prostě nutné dodržovat,“ říká Hřib.

Hřib: Premiér mě šokoval

Praha přitom nechce vystupovat a priori proti onkologickému centru. Trvá ale na společném postupu ve shodě s odborníky.

„Rozhodně jakkoliv nezlehčuji potřebu posílení prevence a léčby onkologických onemocnění a také vítám možnost financování těchto aktivit v Praze z evropských dotačních titulů. Vzhledem k významu této problematiky ale považuji za klíčové, aby se postupovalo v součinnosti s odborníky z oboru onkologie,“ uvedl Hřib.

Budoucí onkologické centrum bude podle něj potřebovat velký počet nových zaměstnanců, především kvalifikovaných lékařů. A pokud na jeho vzniku nebude stát s onkology spolupracovat, nakonec se do onkologického centra pouze přesunou odborníci z jiných pražských nemocnic, kde zůstane jen pár ambulancí, tvrdí Hřib.

„Naprosto mě šokovalo, že pan premiér se ani neobtěžoval svůj plán předem probrat s odbornou onkologickou lékařskou společností. Já určitě rád podpořím budoucí projekty na rozvoj onkologické péče v Praze, které budou mít podporu odborné veřejnosti a nebudou popírat předchozí sliby a dohody,“ popisuje primátor.

Argument, že traumacentrum je nutné nahradit onkocentrem, protože nyní jsou evropské peníze z tzv. fondu obnovy pouze na onkocentrum, Praha odmítá. Zaprvé ještě není pevně dané, co přesně a jak se bude financovat. A zadruhé je to právě Česká republika, kdo si v rámci Národního plánu obnovy určuje jednotlivé projekty.

„Pokud tedy traumacentrum nebylo od počátku jednání s EU zahrnuto do seznamu projektů k podpoře, je skutečně otázka, nakolik byl vůbec slib pana premiéra myšlen vážně už v době jeho vyhlášení. Z pohledu Prahy proto upozorňuji především na nutnost dodržování svých slibů ze strany státu. Vyzývám pana premiéra Babiše, aby je ctil,“ dodává.

Reklama

Doporučované