Hlavní obsah

Babiš se chlubí, že prosadil nižší daně na jízdenky. Přitom hlasoval proti

Foto: vlada.cz

Opozice obviňuje premiéra, že jí krade její návrhy a pak se jimi ještě chlubí.

Reklama

Aby Babiš přebil lidmi zesměšňovaný zmatek okolo daňových sazeb na pivo, začal se chlubit tím, že snížil daně u jízdenek na autobusy a vlaky. Jenže se ukázalo, že tohle prosadila opozice navzdory hnutí ANO.

Článek

Vláda čelí kritice kvůli tomu, že nedokázala zjednodušit a vysvětlit chystané snížení DPH na točené pivo. Andrej Babiš proto ve svém pravidelném týdenním hlášení na Facebooku vysvětloval, že za vlády hnutí ANO se daně snižují a kritika vůči plánovaným změnám DPH u piva je bezpředmětná.

„My jsme úplně první vláda, která snížila DPH na točené pivo a spoustu jiných věcí. V roce 2019 jsme přesunuli hromadnou přepravu osob z 15 do 10 procent,“ píše Andrej Babiš.

Připomíná změnu zákona, která řešila mimo jiné to, že jízdné ve vlacích, autobusech nebo přívozech a lanovkách bude spadat do nižší sazby daně z přidané hodnoty.

Ve skutečnosti to bylo tak, že snížení DPH u jízdenek schválilo 94 opozičních poslanců navzdory vládě. Konkrétně to byly hlasy z ODS, od Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09, STAN, SPD a KSČM. Sedmdesát poslanců z hnutí ANO ale bylo proti. Chlubení českého premiéra novelou zákona, který neprosadil, proto naštvalo řadu poslanců.

Různé sazby na pivo inspirovaly i satirický pořad Šťastné pondělí Jindřicha Šídla.Video: Jindřich Šídlo, Profimedia.cz, ČTK, Seznam Zprávy, Youtube.com

„Ještě donedávna jsem si myslela, že jsme ve Sněmovně prosadili náš návrh na snížení DPH na jízdné. Premiér nás však tento týden vyvedl z omylu. Bylo to prý hnutí ANO. To mně hlava nebere,“ uvedla poslankyně za STAN Věra Kovářová, která návrh celou dobu tlačila.

Poslankyně se proto na čtvrtečních interpelacích ptala, jak je možné, že hnutí ANO bere návrh za svůj, když hlasovalo proti.

Na to reagovala ministryně financí Alena Schillerová slovy, že důvod, proč Andrej Babiš toto tvrdí, je ten, že to byl on, kdo zavedl existenci druhé snížené sazby DPH – a tím to vůbec umožnil.

Za Kovářovou se postavil předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Vyvracení lží tohoto pána je už dost únavné. Akorát teda když se chlubí snížením DPH na jízdné a navíc celé ANO hlasovalo proti, tak bychom se měli ozvat,“ uvedl Rakušan.

Chlubení českého premiéra nechápali ani Piráti. „Premiér lže o snížení DPH na hromadnou dopravu. Poslanci ANO tenkrát řekli jasné ne,“ komentoval šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Mikuláš Ferjenčík pak napsal, že si všiml, že se premiér chlubí návrhy, které nejprve zamítl opozici a následně je předložil sám, ale to, že se chlubí návrhy, které chtělo hnutí ANO zamítnout, mu dle jeho slov hlava nebere.

„Většinou hnutí ANO zamítne nebo vrátí návrh k přepracování a následně předloží vlastní návrh, který je podobný. V poslední době se to stalo například u takzvaného nominačního zákona nebo u návrhu na omezení kumulace platů politiků,“ napsal Seznamu Ferjenčík.

Na podobný problém si v minulosti stěžovalo i hnutí Starostové a nezávislí, kteří se v minulosti snažili prosadit novelu zákona o směnárnách. Předložený návrh STANu dával možnost zrušit výměnu peněz ve směnárně, vláda ho ale zamítla a po čtyřech měsících přišla podle opozice v podstatě se stejným návrhem.

Jak hlasovali poslanci o změně zákona.

Reklama

Doporučované