Hlavní obsah

Babiš se dožaduje souhlasu příští vlády. Ta ale jeho plány proti covidu odmítá

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Anticovid tým, jehož je Marek Výborný (na snímku) členem, měl v neděli jednat až téměř do půlnoci.

Reklama

aktualizováno •

Vláda odložila jednání o novinkách v boji s covidem. Experti koalice Spolu, která s vysokou pravděpodobností na Babišův kabinet naváže, se ale ke dvěma návrhům staví kriticky. Bez jejich souhlasu je ovšem kabinet schválit nechce.

Článek

Iniciativa „Anticovid tým“, která je složená ze zástupců ve volbách vítězné koalice Spolu, projednala v neděli večer nové vládní návrhy, jak bojovat se zhoršující se epidemickou situací. Opatření měl kabinet Andreje Babiše schválit během pondělního odpoledního jednání.

Ovšem kvůli tomu, že vláda nezná oficiální stanovisko budoucí vládní koalice, dnes kabinet rozhodnutí o zkrácení platnosti testů na covid, karantény ze dvou týdnů na jeden a ukončení hrazení preventivních testů na covid-19 z veřejného zdravotního pojištění odložil.

Předpokládaný příští ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který je kandidátem TOP 09, byl také pozván na dnešní jednání vládní rady pro zdravotní rizika, ale nezúčastnil se. Podle svých kolegů je Válek dnes na plánovaném stomatologickém zákroku.

Seznam Zprávy proto zjišťovaly názory zdravotnických expertů pravděpodobné příští vlády na chystané změny.

Co řekne budoucí vláda Babišovi

Zatímco zkrácení karantény se odborníkům z Anticovid týmů líbí a považují je za vhodný krok, naopak zkrácení platnosti covid testů nebo i případné zrušení proplácení testů odmítají.

Aktuálně je nutné zůstav v karanténě 14 dní. Nově by ovšem mělo být možné po sedmi dnech karanténu přerušit, a to v případě, že PCR test bude negativní. Podle člena Anticovid týmu a lidoveckého poslance Marka Výborného to je myšlenka, kterou podporují i zástupci případné příští vlády.

„Je to podpořeno i odbornými stanovisky, která máme k dispozici, a i naši odborníci říkají, že je to správný krok. Výrazně to pomůže i školám a rodičům. Nedává smysl držet lidi v karanténě delší dobu, než je nutné,“ vysvětluje Výborný pozici Anticovid.

Zkrácení platností testů a jejich zpoplatnění

Vláda má také zkrátit délku platnosti testů. A to z aktuálních sedmi dnů u PCR testu na tři dny. A ze tří dnů u antigenního testů na den jeden. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v minulém týdnu zmiňoval, že je to naprosto zásadní v aktuální době rostoucích covid čísel.

To si ovšem Výborný a jeho kolegové nemyslí. „Nejsme si jistí, že to je správný krok. Vyřadí to řadu dětí z některých aktivit, které jsou v tuto chvíli podmíněné testováním. Fakticky se tyto aktivity stanou nedostupnými,“ říká poslanec.

Výborný se staví kriticky i k úvahám o tom, že by se přestaly proplácet covid testy z veřejného zdravotního pojištění a fakticky by si je tak lidé museli platit ze svého. Současná vláda zmiňuje, že právě to může být cesta, jak motivovat lidi k větší proočkovanosti.

„Považujeme to za velmi nešťastné a určitě bychom to nepodpořili. Protože to fakticky znamená, že se přestane testovat, a to je obrovský problém, ztratíte data, vůči epidemii se stát stane slepým. To by byl obrovský malér a jenom by se zopakovala stejná chyba, jakou udělala vláda loni před Vánocemi,“ říká Výborný. Dodává, že zpoplatnění testů by znamenalo, že by lidé přestali chodit.

Výborný také odmítá, že by bylo třeba sahat k negativním motivacím k očkování, tak jak naznačuje současná vláda. Což znamená, že by například nenaočkovaní lidé nesměli do restaurace.

„Je to dědictví, které si nese současná vláda a je za to zodpovědná. Budeme na tom muset velmi zapracovat,“ míní lidovecký poslanec. Zatím je ale podle něj příliš brzy na konkrétní plány.

Reklama

Doporučované