Hlavní obsah

Babiš se Zemanem řešili Staňka i rozpočet

Brífink premiéra Babiše po setkání s prezidentem Zemanem.Video: ČTK

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš se v pondělí v podvečer setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Setkání proběhlo v reakci na rezignaci ministra kultury Antonína Staňka, který odstoupil po kritice jeho odvolání ředitele Národní galerie a Muzea umění.

Článek

V reakci na odstoupení ministra kultury Antonína Staňka, se v pondělí večer sešel v Lánech premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman. Staněk podal demisi ve středu po vlně kritiky, která se snesla na jeho hlavu po odvolání Jiřího Fajta z funkce ředitele Národní galerie a Michala Soukupa z funkce šéfa Muzea umění Olomouc. Umělci sesbírali tisíce podpisů na petici, která si žádala Staňkův konec ve vládě.

Předseda koaliční sociální demokracie Jan Hamáček již dříve očekával, že Babiš na večerní schůzce v Lánech předá rezignační dopis prezidentovi Miloši Zemanovi. Hlava státu se ke Staňkově konci v minulém týdnu odmítala vyjadřovat. Osobně se Zeman setká se Staňkem 28. května.

Předseda vlády Babiš minulý týden sdělil, že čeká na oficiální žádost od ČSSD, že chce svého ministra vyměnit. Babiš před schůzkou se Zemanem nevěděl, zda prezident Staňkovu demisi přijme, o ministrově rezignaci s ním předtím nemluvil.

ČSSD by se nyní měla snažit ministra nahradit. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček zatím nesdělil, kdo Staňka nahradí. „Žádná jména říkat nebudu. Mám představu, jak to řešit, ministr je politická funkce, nemáme prostor pro to, hledat úředníky. Chci, aby v čele ministerstva stál politický ministr,“ řekl.

Zeman půjde na vládu

Prezident Miloš Zeman se zúčastní jednání vlády i Sněmovny, když budou schvalovat návrhu státního rozpočtu na příští rok. Po dnešní schůzce s hlavou státu na lánském zámku to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Ministerský předseda předal prezidentovi prezentaci návrhu, který předpokládá stejně jako letos schodek 40 miliard korun.

„Rozpočet je velice ambiciózní a prorůstový," uvedl Babiš, podle kterého prezident klade důraz na investice. Podrobně chce premiér spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) představit Zemanovi návrh rozpočtu koncem června rovněž v Lánech.

Nyní představené parametry rozpočtu předpokládají například zvýšení rodičovského příspěvku o 80 000 korun na 300 000 Kč, růst důchodů v průměru o 900 korun a investic na 135 miliard korun z letošních 122,3 miliardy korun. Úřady by měly ušetřit deset procent na provozních výdajích, příjmy státu by měla posílit digitální a zvýšená spotřební daň nebo další vlna elektronické evidence tržeb.

V návrhu chybí jen rozhodnutí o navýšení výdělků. Růst platů ve veřejné sféře by měli zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů projednat za týden. První verzi návrhu rozpočtu by měla vláda projednat na mimořádné schůzi poslední květnový den. Konečné vládní znění musí kabinet poslat do Sněmovny do konce září.

Reklama

Související témata:

Doporučované