Hlavní obsah

Soud nařídil Babišovi omluvu Pirátovi, řekl o něm, že je psychopat a udavač

Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) se má omluvit senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (za Piráty) za výroky, že je psychopat, udavač a připravil ČR o 800 milionů korun.

Článek

Soud vyhověl žalobě na ochranu osobnosti, Babiš je povinen písemnou omluvu zaslat do tří dnů poté, co rozsudek nabude právní moci, uvedl Wagenknecht. Jeho asistentka Karolína Žďárská řekla, že písemné vyhotovení rozsudku by mělo být k dispozici do dvou týdnů. „Zatím nemáme písemné vyhotovení, takže neznáme argumenty soudu, ale za svými výroky si stojím, budu se odvolávat,“ reagoval Babiš.

Wagenknecht byl prvním náměstkem ministra financí od února 2014 do června 2015, kdy ho Babiš odvolal podle pozdějšího Wagenknechtova vyjádření bez udání důvodu. Wagenknecht se předtím dostal do sporu s tehdejší ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (za ANO), když jeho auditorský tým našel chyby v tendru na monitorovací systém evropských fondů.

Wagenknecht v minulosti poskytoval rozhovory, v nichž o Babišově kauze Čapí hnízdo mluvil jako o dotačním podvodu. Jako senátor se Wagenknecht angažuje ve věci střetu zájmů premiéra Babiše, který svůj majetek včetně koncernu Agrofert vložil do svěřenských fondů, podle auditu Evropské komise ale fondy ovládá a zároveň má vliv na rozdělování evropských dotací v Česku. Premiér i Agrofert střet zájmů odmítají.

Piráti vedou s premiérem i další spor. Babiš se jim odmítl omluvit. Piráti jej k tomu minulý týden vyzvali v předžalobní výzvě kvůli výroku, že chtějí lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty. Na Twitteru dnes předseda vlády sdílel svůj komentář pro deník Právo s názvem Piráti migranty prostě vítají. Podle opoziční strany jsou jediným Babišovým programem právě Piráti, premiér podle nich mluví o migraci, ale nezvládl koronavirovou pandemii.

„Jak určitě víte, Pirátská strana mě vyzvala k omluvě. Tak to ani náhodou,“ uvedl Babiš. „Nemám se zač omlouvat a myslím, že to dobře ví,“ dodal. V komentáři pro Právo mimo jiné zopakoval svůj výrok z pléna Sněmovny: „Nechceme sdílet naši zemi.“ Piráti podle něj mají „zcela opačný názor“.

V komentáři také Babiš citoval výrok předsedy Pirátů Ivana Bartoše z roku 2009, který podle něj potvrzuje, že „Piráti nemají žádný problém s migranty“.

„Chápeme, že pro vás je to sci-fi, ale Piráti a Starostové jsou skutečně přísně demokratickou koalicí a prosazují a budou prosazovat jen to, co mají v programu. Dvanáct let starý úryvek vytržený z kontextu na internetovém fóru na tom fakt nic nemění. Nestydíte se lidi takhle strašit?“ reagovali Piráti.

Na svém profilu následně opoziční strana uvedla, že jediným Babišovým programem jsou právě Piráti. „Mluví o migraci, ale nezvládl ani epidemii, která stála tuto zemi 30 000 životů a obrovské ekonomické ztráty, z kterých se budeme dostávat roky,“ poznamenali Piráti na Twitteru s odkazem na koronavirovou pandemii. S covidem-19 dosud v ČR zemřelo 30 224 lidí.

Mluvčí Pirátů Karolína Sadílková uvedla, že vzhledem k tomu, že se Babiš neomluvil, strana v současnosti věc předala právní kanceláři, se kterou prodiskutuje další kroky.

Reklama

Doporučované