Hlavní obsah

Babiš se nemusí omlouvat za „zkorumpovanou neziskovku“

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš se nemusí omlouvat Transparency International za výroky, že je zkorumpovaná. Žalobu neziskové organizace v pátek zamítl Krajský soud v Praze.

Článek

Transparency International se domáhala omluvy za celkem 17 Babišových výroků o tom, že je zkorumpovaná. Její zástupci požadovali také to, aby se Babiš napříště výroků o zkorumpovanosti zdržel a zaplatil pokutu.

Ani jedno z toho Babiš nemusí. Naopak Transparency International musí uhradit náklady spojené se soudním řízením. A to 22 240 korun premiérovi a 840 korun státu. Soudce Vladimír Sommer uvedl, že ve sporu dává přednost právu na svobodu projevu před právem na ochranu dobré pověsti.

„Limity přijatelné kritiky jsou širší u veřejných subjektů než u soukromých osob. V důsledku toho musí prokázat vyšší míru tolerance,“ řekl soudce. Připomněl, že Transparency International má přístup do médií, a na premiérovy výroky tak může efektivně reagovat například zveřejněním informací o svém financování.

Zástupci TI s rozhodnutím soudu nesouhlasí.

„Soud žalobu zamítl s tím, že nehodnotil pravdivost nebo nepravdivost těch výroků,“ řekl novinářům zástupce TI Petr Leyer. „Celé to postavil na tom, že je svoboda slova, která platí i pro premiéra, takovýmto způsobem lhát a napadat kritiku ze strany občanské společnosti. Což vnímáme negativně i s tím ohledem, že se to nemusí týkat jenom nás. Toto jeho napadání začalo ve chvíli, kdy jsme upozornili na jeho střet zájmů. V tomto ohledu si myslíme, že ten signál je negativní vůči ostatním členů občanské společnosti.“

Organizace se může do patnácti dní od doručení písemného rozsudku odvolat k vrchnímu soudu.

„Pravděpodobně se odvoláme. Počkáme si na písemný rozsudek, ale pravděpodobně to k tomu směřuje,“ řekl pro Seznam Zprávy Leyer.

Premiér podle svého advokáta připouští, že je jeho kritika organizace ostrá, své výtky však pokládá za přiměřené. Babišův právník argumentuje také tím, že premiér v rámci politické debaty popsal, jak je TI financována – od ministerstev nebo od subjektů, které má z povahy věci kontrolovat.

Advokát upozornil i na to, že TI vůči Babišovi rovněž užívá ostrou rétoriku. Připomněl označení za dotačního podvodníka, predátora a člověka, který pohrdá lidmi, rozkrádá stát a dopouští se politické korupce.

Premiéra organizace zažalovala loni v červenci. Proti zpochybňování způsobu svého financování se u soudu ohradila s tím, že finanční vztahy jsou transparentní, smluvně podložené a zachycené ve výročních zprávách.

Žaloba TI napadá celkem 17 Babišových výroků. Soudce Vladimír Sommer připustil žalobu u 14 z nich, v nichž se premiér vyjadřoval k otázkám svého údajného střetu zájmů. Zbylé tři výroky totiž Babiš podle soudce pronesl v rámci výkonu funkce předsedy vlády – dva při interpelacích ve Sněmovně a jeden při vyjádření k odvolání ministra kultury.

TI se dlouhodobě věnuje tématu Babišova údajného střetu zájmů. Poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na majetkové vazby k holdingu Agrofert.

Reklama

Doporučované