Hlavní obsah

Úřad v Černošicích vyměřil Babišovi pokutu 200 tisíc korun, premiér se již odvolal

Andrej Babiš není spokojen s verdiktem z Černošic.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli střetu zájmů vyměřil Městský úřad v Černošicích premiéru Andreji Babišovi (ANO) pokutu 200 tisíc korun, informuje deník Právo. Na poslední chvíli se proti rozhodnutí Babišovi právníci odvolali.

Článek

Černošický úřad uložil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) za přestupek v podobě střetu zájmů pokutu 200 tisíc korun, napsal ve středu deník Právo s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Premiér v úterý uvedl, že jeho právníci proti rozhodnutí Černošic podali odvolání, podrobnosti rozhodnutí úřadu dosud nebyly známy. Babiš čelí podezření, že i když je vysokým ústavním činitelem, stále prostřednictvím holdingu Agrofert ovládá média.

V úterý Babiš oznámil, že se jeho právníci proti rozhodnutí odvolali. Postup svých právních zástupců nechtěl blíže komentovat. Zopakoval, že případ vnímá jako pokus vytlačit ho z politiky. Lhůta pro odvolání dnes vyprší.

Městský úřad v Černošicích u Prahy vydal rozhodnutí kvůli údajnému přestupku proti zákonu o střetu zájmů před zhruba dvěma týdny. Výsledek nezveřejnil. Z Babišovy následné reakce bylo zřejmé, že stanovisko bylo v jeho neprospěch. Řekl, že se odvolá.

Ještě v pondělí na dotaz Seznamu, zda se odvolá, odpovědět odmítl. Na otázku, zda k případu zveřejní dokumenty – tedy text svého eventuálního odvolání či verdikt černošického úřadu – odpověděl záporně.

„Žádný dokument vydávat nebudu. Řeší to právníci, nemám k tomu co dodat,“ uvedl premiér, u něhož černošický úřad řešil podezření, že je nadále ovládající osobou v několika společnostech, které jsou provozovatelem rozhlasových či televizních médií nebo vydavatelem několika tiskových titulů.

Městský úřad v Černošicích potvrdil, že Babišovo odvolání v pondělí dostal.

„Správní orgán v zákonné 30denní lhůtě posoudí obsah podaného odvolání. Vyhodnotí, zda odvolání obsahuje nové skutečnosti nebo důkazy, kterými by se správní orgán musel z úřední povinnosti zabývat, či nikoli,“ popsal úřad na svém webu další postup.

Pokud úředníci v Černošicích nyní nezjistí nějaké důvody, pro které by mělo být řízení zastaveno, předají spis Krajskému úřadu Středočeského kraje.

Babišův případ by následně řešil legislativně právní odbor. Hejtmankou Středočeského kraje je přitom Babišova stranická kolegyně Jaroslava Pokorná Jermanová.

Ředitel tohoto úřadu Jiří Holub v úterý Seznamu odpověděl, že zatím nemá ohledně rozhodnutí Městského úřadu v Černošicích kvůli střetu zájmů žádný dokument. „Stane-li se tak, bude jej řešit věcně příslušný odbor, do jehož kompetence vyřízení odvolání v dané záležitosti bude spadat,“ uvedl ředitel Holub.

Reklama

Doporučované