Hlavní obsah

Babiš se pokouší zbavit Sněmovny. Proti se postavilo 108 hlasů

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Babišova vláda rezignovala na prosazení důležitých zákonů v roztříštěné Sněmovně.

Reklama

Strategie premiéra Babiše připomíná postup jeho britského kolegy Borise Johnsona při brexitové krizi v Británii koncem roku 2019.

Článek

Sněmovna minulý čtvrtek neprodloužila nouzový stav. Tím druhá vláda Andreje Babiše (ANO) zažila největší parlamentní porážku od června 2018, kdy začala fungovat.

Výsledek rozhodujícího hlasování těsně před desátou večer nikoho nepřekvapil, protože se k němu schylovalo už od středy. Komunisté předem oznámili, že tentokrát vládu nepodpoří, zároveň premiér ignoroval jakékoli nabídky na kompromis od ostatních opozičních stran.

Babišova vláda během uplynulých let volebního období rezignovala na prosazení důležitých zákonů v roztříštěné Sněmovně. Nečinnost vlády proto v posledních měsících suplovaly parlamentní kluby, které přicházely s vlastními návrhy, pokud si neosvojily nějaký vládní polotovar.

Právě minulý týden se jich sešlo na pořadu schůze několik. Babišovi poslanci, kteří mají ve dvousetčlenné Sněmovně 78 hlasů, mohli některý z nich podpořit jako protislužbu za prodloužení nouzového stavu. Neučinili tak, naopak s podporou KSČM nebo SPD jeden po druhém odmítali vůbec projednat.

Potkalo to návrh Starostů na oddlužení mladistvých, snahu Pirátů projednat od léta odkládanou normu o kurzarbeit nebo vyšší nemocenskou pro OSVČ a ani lidovci neuspěli s prvním čtením volebního zákona.

„My se dlouhodobě snažíme pomáhat vládě, přinášíme jedno řešení za druhým a vláda jedno řešení za druhým odmítá,“ krčil rameny šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura nad tím, že ANO přišlo o podporu komunistů, přesto se s ostatními odmítá bavit.

Tím si opozice ve Sněmovně uvědomila, co vědí s Babišem spolupracující sociální demokraté už dlouho. Současný premiér nikdy nepřistoupí na kompromis ani výměnný obchod. Maximálně je možné nabídnout řešení typu vyšších důchodů a nechat šéfa ANO, ať ho voličům představí jako vlastní nápad.

Rozvrat Sněmovny potvrdilo hlasovaní, při kterém na jedné straně frustrovaní opozičníci z ODS, Pirátské strany, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí Starostů odmítli prodloužit nouzový stav, na druhé straně kolegům z ANO nepomohli ani poslanci KSČM a SPD, kteří s nimi dosud hlasovali.

Premiér však dokázal reagovat hned v následujících dnech, když nouzový stav vyhlásil s pomocí hejtmanů. Ústava neobsahuje žádné pravidlo, které by výslovně vylučovalo, aby po případné příští vzpouře Sněmovny manévr s hejtmany opakoval.

Strategie premiéra Babiše, jak se zbavit Sněmovny, připomíná postup jeho britského kolegy Borise Johnsona při brexitové krizi koncem roku 2019.

O brexitu rozhodlo referendum, jeho provedení však musela schválit Dolní sněmovna, kde Johnson nedokázal sehnat potřebnou většinu. Ústavní kolizi vyřešil šéf britské vlády tím, že Sněmovnu neutralizoval. Nejdříve ji odmítl svolat, a když mu to soud nařídil, tak předčasně ukončil její schůzi. Do voleb získal čas, aby provedl všechny potřebné kroky, které Sněmovna zvolená pár dnů před termínem brexitu mohla už jen potvrdit.

Rozdíl v Česku je v tom, že zdejší premiér vzpurnou Sněmovnu „ukončit“ nemůže. Při příštím hlasování o nouzovém stavu do ní vstoupí jako na nepřátelské území. Riziko, že Sněmovna vrátí úder odmítáním všech budoucích premiérových návrhů či hlasováním o jeho odvolání, není úplně zásadní.

Přesto může premiérovi zkomplikovat boj o přežití. Proti vládní formaci ANO–ČSSD se ve čtvrtek postavilo jako jeden muž sedm opozičních stran od ODS až ke komunistům a potřebné hlasy přišly v případě potřeby dokonce od nezávislých, tedy od tří poslanců Trikolóry a tří bývalých poslanců Okamurova hnutí. Dohromady tak proti premiérovi stojí 108 poslankyň a poslanců.

Nejbarevnější koalice v dějinách české Sněmovny se ustavila ve čtvrtek večer při hlasování o nouzovém stavu. Okamžitě poté se prokázalo, že dokáže hlasovat také pozitivně, když schválila čtyři deklarace od KSČM a ODS, které vyzývají ministry k boji proti pandemii a k pomoci podnikatelům.

Zafungovala také minulý pátek.

Hnutí ANO se hned ráno podařilo zablokovat návrh senátorů na zvýšení bonusu pro OSVČ, protože především poslanci ODS přišli pozdě do práce. Ještě dopoledne však vzbouřená opozice přes odpor vládních stran protlačila prvním čtením zákon na odškodnění podnikatelů postižených lockdownem.

Další příležitost potvrdit svou existenci bude mít pestrobarevná koalice při mimořádných schůzích koncem tohoto týdne.

Reklama

Doporučované