Hlavní obsah

Babiš se popere s Bartošem. Těžit z toho může Fiala, říká expert

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš bude kandidovat proti Ivanu Bartošovi v Ústeckém kraji.

Reklama

Experti se shodují, že Ivan Bartoš nebude favoritem ústeckého souboje s Andrejem Babišem. Piráti se mají připravit na bezskrupulózní střet. Pokud se situace vyhrotí až příliš, profitovat by z toho mohla koalice Spolu.

Článek

Ve sněmovních volbách v roce 2017 to byly střední Čechy, kde došlo k nejzajímavějším politickým střetům. Budoucím premiérovi Andreji Babišovi (48 645) se z ostatních stran nejvíce přiblížil nikoliv Miroslav Kalousek nebo Tomio Okamura, ale lídr tehdy sněmovního nováčka Ivan Bartoš (13 361 hlasů).

Teď si oba souboj zopakují, avšak ve zcela odlišném kraji a za jiných startovních podmínek. Zatímco před čtyřmi lety mohli Piráti jen získat a stali se skokanem voleb, letos mají úplně jiné ambice. V koalici se Starosty chtějí ve volbách vyhrát a vystřídat u moci Babiše. K jejich přímému souboji dojde v Ústeckém kraji, kde se historicky hnutí ANO velice daří.

Naopak Piráty tam nečeká nic snadného, alespoň dle dosavadních zkušeností: ve sněmovních volbách tady získali nejméně hlasů, v loňských krajských volbách šlo o jejich druhý nejslabší region.

„V tomto regionu má Andrej Babiš šanci Ivana Bartoše porazit, třeba v Praze bych to viděl opačně,“ hodnotí současné rozložení sil sociolog Jan Herzmann. Podle něj se premiér rozhodl pro kandidaturu na severu na základě volebních výsledků ANO, souboj mezi Bartošem a Babišem považuje za lákadlo podzimních voleb.

„Kandidatura v Ústeckém kraji je zajímavý tah nejen z hlediska marketingu, ale především kvůli tomu, že se na severu Čech utkají dva hlavní pretendenti na premiérskou funkci. Alespoň podle dosavadních průzkumů,“ míní Herzmann.

Podle něho se ještě preference mohou proměnit v důsledku covidové krize. „Další případná vlna může vládní strany poškodit natolik, že se současná mapa přepíše,“ dodal sociolog.

Marketér a spolumajitel PR agentury Bison & Rose Vladimír Bystrov rovněž míní, že takticky bude na podzim ve výhodě premiér, který záměr utkat se s Bartošem v Ústeckém kraji oznámil teprve na konci července.

„Babiš tím ukazuje, že se nebojí přímé konfrontace s jediným skutečným soupeřem před podzimními volbami. Zároveň svou přímou kandidaturou proti šéfovi Pirátů svým voličům říká, že bude udatně bojovat proti jakémusi probruselskému aktivismu Pirátů, kterým už veřejnost začal strašit a dá se čekat, že v tom ještě přitvrdí,“ řekl Seznam Zprávám Bystrov, jehož agentura se v uplynulých letech s Babišem soudila kvůli jeho výrokům z období minulé vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Cíl pro hoaxy

Podle Bystrova by se v ústeckém regionu mohly více než jinde uchytit dezinformace, které se o Pirátech dlouhodobě šíří a kvůli kterým si Piráti ustavili speciální tým lidí, kteří mají různé nepravdy a hoaxy vyvracet.

„Babišovi voliči mají rádi hrubé střety, neomalenost a bezskrupulóznost jim v podstatě imponuje a Babiš je jistě nezklame. Ústecký kraj je pro takové metody boje rozhodně vděčnější kolbiště než střední Čechy nebo některé jiné regiony. Piráti to budou mít v Ústí těžké, bez superkontaktní kampaně a velmi lapidárního vyjadřování včetně vyvracení lží a obvinění, která na ně budou jejich protivníci vytahovat, víceméně v reálném čase, bude mít většinu výhod v ruce Babiš,“ dodal Bystrov.

Pro Piráty a jejích lídra bude důležité v ústeckém klání proti Babišovi obstát vzhledem k následným jednáním o sestavení vlády. „Piráti tu budou zkrátka tahat za kratší konec a pokud jejich předseda ve svém volebním obvodě skončí za Babišem, bude to symbolická rána pro něj i pro celé Piráty s jejich premiérskými ambicemi. To je pro Babiše lákavá návnada. Jednou z mála výhod, která v Ústí bude hrát Pirátům do karet, je započítávání hlasů od voličů ze zahraničí. Piráti to nepodceňují a už s nimi začali komunikovat,“ popsal Bystrov.

Výhoda pro třetího?

Volební průzkumy několik měsíců předpovídaly, že klíčový náraz ve volbách nastane mezi ANO a koalicí Pirátů a STAN. Ta však v posledních týdnech ztrácí a například podle posledního měření CVVM by za ANO na druhém místě skončila koalice SPOLU.

Její lídr a šéf ODS Petr Fiala kandiduje v domovském regionu na jižní Moravě, kde lze podobně jako v Ústí očekávat napínavé hlasování. Hnutí ANO zde povede ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová.

„Bude to poprvé, co ministryně financí projde volebním testem. Do ministerské funkce šla z pozice státní úřednice, dnes patří k nejcitovanějším a možná i nejkontroverznějším politickým osobnostem na scéně. Koalice SPOLU se může opřít o podporu populárního hejtmana Grolicha. Na jižní Moravě se rozdává hodně mandátů, bude to významný souboj,“ řekl Seznam Zprávám sociolog Jan Herzmann.

Vyhrocenost severočeského souboje mezi Babišem a Bartošem může ve finále svědčit právě Fialovi. „Když se dva perou, ten třetí se může spokojeně smát a v klidu sbírat cenné hlasy otrávených voličů na idylické jižní Moravě,“ dodal přední tuzemský „píárista“ Vladimír Bystrov.

Reklama

Doporučované