Hlavní obsah

Babiš se pustil do boje s „nosály“. Rouška pod nosem nemá žádný efekt, řekl

Foto: Shutterstock.com

Někdo jim říká nosálové, jiní zas používají „nahoře bez“. Každopádně takto nosit roušku je nesprávné. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Premiér Andrej Babiš v sobotu nabádal ke správnému nošení roušek. Důrazně apeloval na to, aby lidé nenosili roušky jen tak „napůl“. Tedy tak, že zakrývají pouze ústa.

Článek

„Pokud tu roušku nemáte na nose, tak je to úplně zbytečné. Kdo má roušku a má ji pod nosem, tak to nemá žádný efekt,“ řekl razantně premiér Andrej Babiš během mimořádné sobotní tiskové konference, kde reagoval na stále zhoršující se epidemii koronaviru.

Během pátku denní přírůstek nakažených přesáhl osm tisíc.

Zakrytá ústa, ale vyčuhující nos je přitom poměrně častý nešvar. Symbolicky jen několik minut před tím, než se Andrej Babiš proti této praxi ohradil, chystala se jedna z volebních komisařek v přímém přenosu České televize počítat volební hlasy právě s rouškou pod nosem.

Proti takzvaným nosálům se přitom ohrazují i odborníci. Například biolog Omar Šerý.

„Při mé víkendové návštěvě obchodního centra v Brně měla polovina lidí roušku pod nosem. Tady nejde jen o roušky v obchodních centrech, ale o celkový přístup těchto lidí k epidemii. Právě tito lidé se stávají potenciálními roznašeči, protože viry nevidí a pravidla pak neakceptují,“ konstatoval Omar Šerý.

Srozumitelně vysvětlil, proč je zakrývání nosu důležité. „Právě v prvních dnech infekce se tvoří v dýchacích cestách nejvíce virů, které se pak dostávají při dýchání a mluvení do vzduchu,“ uvedl.

Nejde jen o nešvar v Česku. I vědci ve světě se proto už zabývali tím, jaký efekt zakrytý či nezakrytý nos v šíření viru má. Ze studie vyplývá, že lidé, kteří si nezakrývají nos, zbytečně ohrožují nejen okolí, ale i sebe. Za studií stojí 43 výzkumníků z The University of North Carolina at Chapel Hill, kteří popisují, že právě v nose se virus usazuje jako první a stává se tak vstupní branou viru do lidského těla.

„Potom ho lidé v některých případech dál vdechují to plic, kde může virus vést k vážnějšímu onemocnění,“ shrnují výzkumníci svá zjištění na stránkách univerzity.

Foto: Seznam Zprávy

Ve správném nošení roušek nejdou příkladem ani někteří politici. Na snímku třeba Jaroslav Foldyna z SPD.

Nosálové ale věří ve svoji pravdu. „Rouška pod nosem je ideální kompromis. 90 % kapének stejně člověk vylučuje ústy a nos je u většiny lidí tvarován tak, že případné exhalace nejsou namířeny do dálky, ale dolů podél těla nositele nosu, tedy prakticky stejně do té roušky,“ míní například diskutující Bob na serveru zdopravy.cz.

Reklama

Doporučované