Hlavní obsah

Horší kvalita výrobků se stejným obalem v ČR než v jiných zemích je nepřijatelná, shodl se Babiš s firmami

Horší kvalita výrobků se stejným obalem v ČR než v jiných zemích je nepřijatelná, shodl se Babiš s firmami.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) se na dnešním jednání na Úřadu vlády shodl se zástupci globálních potravinářských koncernů, že je nepřijatelné, aby výrobek se stejným obalem měl v Česku jinou, horší kvalitu než v jiných zemích. Společně jednali o problému dvojí kvality potravin a dalších výrobků.

Článek

Firmy podle Babiše uvedly, že volnému pohybu zboží nic nebrání a rozdíly ve složení výrobku se odvíjí od rozdílných chutí obyvatel v jednotlivých zemích. Minulý týden se kvůli tomu již setkal se zástupci obchodních řetězců a Potravinářské komory ČR.

Premiér jednal mimo jiné se zástupci firem Bidfood ČR, Coca-Cola, Ferrero Česká, Unilever a Nestlé.

„Oni (výrobci) tvrdí, že není problém pro žádného obchodníka v Čechách objednat si zboží kdekoliv v Evropě podle toho, jak si to přeje,“ řekl Babiš. Nadnárodní firmy podle premiéra argumentují tím, že v některých státech některé výrobky mají jiné složení, které odpovídá specifiku dané země.

„Například pomerančový nápoj má v Řecku až 17 procent obsahu pomerančové šťávy, protože v Řecku pomeranče pěstují. U nás je to pět procent, takže ty argumenty jsou, že je různé složení výrobků, protože v dané zemi mají lidé jiné chutě a přejí si nějaké složení výrobku,“ dodal Babiš. Firmy podle premiéra uvedly, že tuzemské obchodní řetězce si mohou objednat zboží kdekoliv v Evropě.

Zástupci českých obchodníků totiž tvrdí, že nadnárodní společnosti jim údajně nedovolují nakoupit si v zahraničí zboží určené pro západní trhy. Pokud by se o to u některých výrobků snažili, výrobci by jim nedodali ani další zboží.

Vláda bude v pondělí jednat o návrhu novely zákona o potravinách, kde by mělo být ustanovení, podle kterého bude na český trh zakázáno uvádět potraviny označené totožně jako potraviny uváděné na trh v jiném členském státě, ač budou mít odlišné složení nebo vlastnosti. Hrozit by za to měla pokuta až 50 milionů korun.

Téma poprvé přivedla na půdu Evropské unie už v roce 2011 česká europoslankyně Olga Sehnalová, která je autorkou návrhu na zákaz dvojí kvality a jasné označení výrobků v EU. Česko má také už od roku 2014 svoji eurokomisařku pro spotřebitelskou politiku – Věru Jourovou, kterou nominovalo hnutí ANO, jehož lídr, premiér Andrej Babiš se problémem dvojí kvality nyní začal zabývat.

Reklama

Doporučované