Hlavní obsah

Babiš se sešel s kandidátkou na ministryni Maláčovou. MPSV je pro něj nejdůležitější resort

Kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí Jana Maláčová.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jana Maláčová by měla v čele resortu zaplnit místo po Petru Krčálovi. Ten odstoupil kvůli opsané bakalářské práci.

Článek

Andrej Babiš se v pondělí odpoledne sešel s kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Tématem schůzky byly především otázky týkající se důchodové reformy, zneužívání sociálních dávek, obchodu s chudobou, ale také neziskových organizací v resortu práce.

Babiš s Maláčovou řešili na hodinové schůzce i osaměle žijící ženy, které pobírají starobní důchod. Premiér také uvedl, že je to pro něj nejdůležitější resort. Pak také ocenil zkušenosti Maláčové.

Jana Maláčová se před novináři neukázala. Andrej Babiš uvedl, že tak učinila kvůli zákonu o státní službě. Vystoupit před novináři by měla Maláčová v úterý, kdy by se měla sejít s prezidentem Milošem Zemanem.

K důchodům se hodlá Babiš při dalších jednáních s Maláčovou vrátit. Připustil, že kvůli penzím bude možná nutné uspořádat mimořádnou sněmovní schůzi v září.

„Právě Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo školství mají nejvyšší výdaje a my musíme oddělit sport a kulturu a podívat se na ten zbytek, aby byly peníze skutečně účelně vynaloženy,“ uvedl Babiš po sobotní schůzce s prezidentem republiky Milošem Zemanem.

Maláčová by měla v čele resortu zaplnit místo po Petru Krčálovi. Ten odstoupil kvůli pochybnostem o své diplomové práci.

Podívejte se na tiskovou konferenci, kde Petr Krčál oznámil svou rezignaci na post ministra práce a sociálních věcí.Video: Seznam.cz

Maláčová dosud vedla na ministerstvu odbor rodinné politiky, který spravuje od roku 2015. Ředitelkou se stala v době, kdy resort vedla Michaela Marksová.

S bývalou ministryní Marksovou ji pak pojí také účast v Oranžovém klubu, což je spolek sociálních demokratek, který se snaží o zlepšení postavení žen v politice.

I proto není překvapením, že považuje bývala ministryně Marksová Maláčovou za dobrou volbu.

„Bezesporu má všechny předpoklady k tomu, aby post zvládla. Umí jazyky, je vzdělaná, má přehled v oboru, orientuje se v rodinných politikách, rozumí debatám o postavení mužů a žen ve společnosti, uvědomuje si problém týkající se rozdílů v jejich odměňování, a to vše ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi,” uvedla k nominaci své kolegyně v rozhovoru pro Info.cz

Tam zároveň uvedla, že situace na ministerstvu je po ministryni Němcové ve velmi špatném stavu. „To je doslova horor. Ten úřad je neskutečným způsobem v rozkladu. Ostatně i na Janu Maláčovou ječeli, že ji dostanou ‚do tepláků‘. Němcová a její lidé šikanovali zaměstnance,” dodala.

Proti ministryni se postavil spolek seniorů

Proti kandidátce na ministryni už se objevily také první negativní hlasy. Ohradil se vůči ní třeba spolek Senioři České republiky.

„Jana Maláčová, která dříve působila na Ministerstvu práce a sociálních věcí jako ředitelka odboru rodinné politiky, měla ve své gesci i politiku stárnutí a podporu seniorů. Bohužel během svého působení pro české seniory mnoho neudělala a Senioři ČR mají s paní Maláčovou nedobré zkušenosti,“ píše v prohlášení seniorský svaz.

Deník Právo pak uvedl, že Maláčová se podle exnáměstka ministerstva Olega Blaška podílela na chybách při rozdělování dotací. Podle bývalé ministryně Jaroslavy Němcové (ANO) odhalil pochybení audit, úřad pak podal trestní oznámení. Maláčová se zatím nevyjádřila, náměstek na Ministerstvu práce a sociálních věcí Robin Povšík (ČSSD) ale popřel, že se v auditu objevilo jméno Maláčové.

Reklama

Doporučované