Hlavní obsah

Za dostavení okruhu nechá Praha státu pozemky v Letňanech na úřednickou čtvrť, navrhuje město

Brífink Andreje Babiše po schůzce s primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér by chtěl přesunout ministerstva do Letňan, primátor má ale jiný plán.

Článek

Hlavní město poskytne státu pozemky v Letňanech pro vybudování areálu pro 10 tisíc státních úředníků, kam se přesune ministerstvo pro místní rozvoj a desítky dalších státních složek. Na pozemcích má vzniknout také nová nemocnice a byty. Praha za to chce výměnou zaplatit dokončení městského okruhu za 60 miliard korun, odprodat kasárny v Karlíně a převést budovy Nemocnice Na Bulovce, ze které chce vybudovat byty. Novinářům to ve středu řekl premiér Andrej Babiš (ANO) a zástupci metropole. Vláda do 14 dnů pošle městu konkrétní nabídku.

Zatím není jasné, jak konkrétně by se výměna měla uskutečnit. Město podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) zatím ani neobdrželo seznam nemovitostí, kterých by se přesun úředníků měl týkat. Šéfka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu uvedla, že dohromady se má transakce týkat 115 budov, z nichž 90 se má vyprázdnit a do zbytku se přesunou zaměstnanci z jiných úřadů. Historicky cenné objekty, jako je Nosticův palác, si stát nechá, zbytek chce prodat.

Magistrát trvá na tom, že na vybudování nové čtvrti bude vypsána dvoukolová architektonická soutěž. Podle prvního náměstka primátora Petra Hlaváčka (za Spojené síly pro Prahu) se jak administrativní budovy, tak byty a nemocnice na parcely bez problémů vejdou. Problémem může být dopravní obslužnost, což je také důvod, proč město od státu požaduje zaplacení okruhu.

Primátor byl v minulosti proti

Hříb v minulosti premiérův plán označil za „úřednické ghetto“. Neodpovídá podle něj zásadám moderního urbanismu, podle kterých by při rozvoji města neměly vznikat velké plochy s jednou, v tomto případě kancelářskou funkcí. Proti záměru se v minulosti vyjádřil i městský Institut plánování a rozvoje (IPR), který v metropoli vykonává funkci městského architekta.

Na části pozemků by podle Hřiba mohla vzniknout nemocnice, která by nahradila nevyhovující Nemocnici Na Bulovce. S tím vyjádřil nesouhlas Středočeský kraj, podle kterého by její otevření ekonomicky ohrozilo krajská zařízení. V nejbližších dnech by se k plánu měl sejít Babiš se středočeskou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (oba ANO).

Reklama

Související témata:

Doporučované