Hlavní obsah

Babiš sestaví žebříček politiků ANO podle toho, jak makají

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Babiš a Faltýnek budou kontrolovat politiky ANO, zda dostatečně pracují ve Sněmovně, ve vládě i v krajích.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš bere své heslo „řídit jako firmu” vážně. Rok před parlamentními volbami naplánoval kontrolní hodnocení svých poslanců. Chce zjistit, jak jsou pracovití.

Článek

„Jsem náročný šéf, takže jsem málo spokojený. Mají velké rezervy," vysvětluje Babiš, proč se rozhodl sestavit žebříček zákonodárců podle výkonnosti. Novinku spolustraníkům oznámil na první plánovací schůzce hnutí před parlamentními volbami. Ta se odehrála ihned poté, co skončila kampaň do krajských voleb. Účastnilo se jí vedení strany, někteří poslanci a mediální tým.

„Je potřeba vyhodnotit práci nás všech ve Sněmovně. Jak jsme pracovali, jak jsme se zúčastňovali jednání,” potvrzuje plán první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, který bude mít jako předseda poslaneckého klubu hodnocení na starosti.

Sledovat se má například docházka na jednání klubu, na výbory nebo na jednání Sněmovny jako takové. Lehce lze ověřit také počet interpelací, vystoupení při debatách nebo počet pozměňovacích návrhů.

Babiš si ale nechce posvítit jen na poslance. „Musíme si to vyhodnotit všechno, napříč hnutím. Ministři, poslanci, krajské organizace," vypočítává ministr financí.

Babiš pak hodlá statistiky vytáhnout příští rok ve chvíli, kdy se budou sestavovat kandidátky do Sněmovny. A může se stát, že „flákači" už volitelné místo nedostanou. „Mělo by to sloužit jako podklad pro další debatu před volbami. Byli jsme sem zvoleni, abychom pracovali,” potvrdil Faltýnek.

Podle straníků není na tabulce výkonnosti poslanců nic neobvyklého. „Je logické, že se upřednostní ti pracovitější, takhle to chodí i v jiných odvětvích,” myslí si místopředseda strany a brněnský primátor Petr Vokřál. Část straníků, kteří ale nechtějí zveřejnit své jméno, jsou spíš proti - kvantita podle nich neznamená kvalitu.

Nejde o první pokus Andreje Babiše, jak si proklepnout kandidáty ještě před tím, než je napíše na kandidátku. Když hned po minulých poslaneckých volbách vyšly najevo prohřešky čerstě zvolených poslanců, najal si Babiš speciální manažerku, aby prověřila minulost kandidátů do komunálních voleb 2014.

Ani to ale nebylo nic platné - straníci se na radnicích rozhádali mezi sebou a hnutí kvůli tomu přišlo o vedení několika velkých měst. Po tomto fiasku chtěl první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek zavést psychotesty pro uchazeče o místo na kandidátce - poprvé je hnutí chtělo vyzkoušet při letošních krajských volbách, nakonec ale od plánu ustoupilo.

Andrej Babiš si ve statistikách libuje...

Podle reakcí straníků je jasné, že už nyní mají tipy na hříšníky, kteří nepracují, jak by si šéf hnutí představoval. Jejich jména nikdo nechce komentovat, několik adeptů je ale jasných už ze zběžného pohledu do sněmovních záznamů. Například vystoupení na plénu poslanců Jana Sedláčka a Zuzany Šánové by se dala spočítat na prstech jedné ruky a oba dohromady podali jen tři pozměňovací návrhy. Šánová se ale brání tím, že ji s kolegy nejde takto srovnávat - do Sněmovny totiž přišla až později, jako náhrada za eurokomisařku Věru Jourovou.

Žádný pozměňovací návrh za svou poslaneckou kariéru nepodal Martin Sedlář a v debatě vystoupil jen jedenáckrát. Pro srovnání - jeden z nejpilnějších Babišových poslanců Martin Kolovratník předložil dvacet pozměňovacích návrhů a vystoupil téměř ve dvou stovkách debat na plénu.

Reklama

Doporučované