Hlavní obsah

Smutný Babiš musí najít nového spojence. ČSSD a KSČM zlikvidoval

Foto: Profimedia.cz

V těchto volbách si vyzkoušeli nepoznané: smutného vítěze Babiše, který ztrácí partnery ochotné s ním vládnout, i sjednocenou opozici, která vidí, že i dominantní ANO se dá porazit.

Reklama

Článek

Výsledky krajských voleb a následný vývoj ukázaly všem – vládním i opozičním stranám a voličům – co se může dít za rok po sněmovních volbách.

Andrej Babiš si musí do roka, kdy se budou konat sněmovní volby, najít nového partnera ochotného s ním vládnout. Pokud sociální demokraté a komunisté nezastaví pád svých preferencí, v říjnu 2021 zmizí z Poslanecké sněmovny a hnutí ANO nebude mít s kým sestavovat vládu.

Proto se po vyhlášení výsledků krajských voleb premiér Andrej Babiš moc neradoval a působil nervózně, ačkoliv jeho hnutí zvítězilo. Najednou pochopil, že současná realita v krajích, kde jdou všichni proti němu a ANO končí v opozici, se může opakovat i za rok po velkých volbách.

„Babiš si uvědomuje, že sjednocující opozice sílí a naopak jeho spojenci slábnou. Proto se teď bude snažit najít si do roka nového spojence. Dlouho se zdálo, že jím bude Klausova Trikolóra, ale její volební výsledky tomu nenasvědčují. Spíše to vypadá na Okamurovu SPD,“ říká reportér Václav Dolejší v podcastu Vlevo dole.

„Premiér to teď bude mít čím dál složitější – obě levicové strany, ČSSD a KSČM, mají před sjezdy a budou se snažit emancipovat, aby se alespoň nějak zviditelnily a zachránily. Do toho se ještě posílí role opozičního Senátu a nově i hejtmani budou většinově z opozičních stran,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Političtí reportéři Seznam Zpráv rozebírají nejen výsledky krajských a senátních voleb, ale ve svém podcastu Vlevo dole se snaží předpovědět i následný vývoj.

Co říkají krajské volby o sněmovních volbách, které nás čekají v roce 2021? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované