Hlavní obsah

Babiš si nechal spočítat, jaký volební systém se mu vyplatí. Tady jsou detaily

Foto: Youtube kanál Andreje Babiše

Osm měsíců. Tolik času zbývá do voleb do Poslanecké sněmovny, během něhož musejí politické strany a hnutí schválit nový volební zákon. Analýza hnutí ANO ukazuje, jaké varianty vyhovují větším stranám a koalicím a jaké naopak svědčí menším subjektům.

Reklama

Seznam Zprávy získaly interní podklady hnutí ANO, na jejichž základě premiér Andrej Babiš vyjednává o nové podobě volebního zákona.

Článek

Politické špičky mají za sebou první jednání o nových volebních pravidlech, která v minulém týdnu zrušil Ústavní soud. Ke shodě zatím nedošly – mimo jiné proto, že nejsilnější sněmovní strana, hnutí ANO, má o novém volební zákonu jinou představu než ostatní.

Seznam Zprávy získaly interní dokument, který si nechal zpracovat premiér Andrej Babiš. Obsahuje detailní propočty, jaké varianty volebního zákona by pro Babišův subjekt byly nejvýhodnější a které naopak nejméně prospěšné. A také jak by si polepšili nebo pohoršili jeho konkurenti a koaliční partneři.

Hnutí ANO preferuje zrušit 14 volebních krajů a zavést jeden celostátní obvod. Do voleb by se podávala jedna republiková kandidátní listina, a Andrej Babiš by tak byl tváří kampaně po celé republice. Taková varianta je však napříč parlamentem stěží průchozí, ostatní strany se kloní spíše k zachování 14 obvodů.

Babiš by také rád zavedl novinku, aby vítěz voleb získal bonus, který by ho přiblížil zisku většiny ve Sněmovně. S tím by se však těžko smiřovali senátoři, které nelze v případě tohoto zákona přehlasovat. Tato varianta by navíc mohla narazit na ústavní soudce, protože Česko opět směřuje spíše k většinovému systému.

Návrat ke kořenům

Ani zachování 14 krajů ale nemusí Babišovo hnutí trápit – z interní analýzy hnutí dokonce vyplývá, že to může být pro ANO dokonce výhodnější než jeden obvod. Model, který vypracovalo analytické oddělení hnutí, vychází z posledního únorového měření agentury Median a přepočítává volební zisk na počty mandátů.

Tři nejvýhodnější způsoby přepočítávání hlasů by Babišovi za současných preferencí zajistily i v novém modelu 70 nebo 68 poslanců. Jeho tým ale spoléhá spíše na tři kompromisní výpočty, které sice znamenají o několik poslanců méně, mají ale větší šanci na to, projít parlamentem.

Jde o přepočet podle takzvané Droopovy kvóty, která se používá například v Irsku nebo Maltě, nebo Imperialiho kvótu dříve užívanou v Itálii. Sázky jsou ale především na návrat ke kvótě, která se v Česku používala do roku 1998, a voliči už s ní tak mají zkušenosti.

Analýza naopak Babiše varovala před přepočtem, který navrhují zavést lidovci. Jejich návrh už leží ve Sněmovně od listopadu 2019 a většina sněmovních stran se shoduje, že poslouží jako základ pro dohodu. Podobně nevýhodný by byl i přepočet používaný v Dánsku.

Výše zmíněné varianty favorizují malé strany na úkor velkých. Názorně to vyplývá z citovaného modelu hnutí ANO, který upozorňuje, že na podobných systémech nejvíc vydělají sociální demokraté, KSČM nebo SPD.

Reklama

Doporučované