Hlavní obsah

Babiš spustil hlavní vlnu EET v Harrachově. „Není to nic bonzáckého, dávat účtenku je normální"

Hlavní vlna EET startuje. Ministr financí byl v Harrachově.

 

Reklama

Ode dneška musejí své tržby evidovat velko a maloobchodníci. Čekalo se, že se jich zapojí čtvrt milionu. Je to sotva polovina.

Článek

Hlavní vlna elektronické evidence tržeb odstartovala. Od dnešního rána povinně hlásí své tržby obchodníci a připojili se tak k hotelům a restauracím, které v EET „jedou" už od prosince.

Do EET se zapojila i poštovna na Sněžce, která je nejvýše položenou provozovnou v Česku. Problémy s internetovým připojení na nejvyšším místě Česka se zatím nevyskytly.

Ministr financí a duchovní otec EET Andrej Babiš první hodiny po spuštění hlavní vlny EET strávil v Harrachově mezi místními podnikateli. „Na EET není nic bonzáckého. V Evropě je normální dávat účtenku, musí to být normální i u nás," prohlásil Babiš v rozhovoru pro Seznam Zprávy v harrachovské restauraci Za Pecí. Podle něj je otázka EET zpolitizovaná.

Systém zvládá nápor

Systém EET zatím zvládá hlavní nápor až na výjimky dobře. „Nevidíme žádné problémy, vše funguje, jak má," řekl Seznamu šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Finanční správa slibuje nulovou toleranci pro hříšníky, sankce přijdou hned, varovala v rozhovoru pro Seznam Zprávy náměstkyně ministra financí Alena Schillerová v souvislosti s druhou vlnou elektronické evidence tržeb.

Ministerstvo financí původně hlásilo, že zaevidovaných bude až čtvrt milionu. Nakonec je to ale zhruba polovina. Vysvětlení berních úředníků? Ne všichni potřebují začít evidovat hned ode dneška – prodávají například jen v sezóně. A také část obchodníků nepřijde do styku s hotovostí – všechny platby přijímají na účet a tudíž kasy nepotřebují.

Hostem ve speciálním studiu Seznam Zpráv k startu druhé vlny EET byl Martin Janeček, generální ředitel Finanční správy. Pusťte si ho nahoře ve videu.

Náměstkyně ministra financí: Ve druhé vlně EET bude pro opozdilce nulová tolerance.

Reklama

Doporučované