Hlavní obsah

Babiš svolal klíčovou schůzku o Dukovanech

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš.

Reklama

Česká politická scéna hledá konsenzus k tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany.

Článek

Premiér Andrej Babiš svolal schůzku, kde se bude řešit budoucnost strategického tendru na rozšíření Jaderné elektrárny v Dukovanech.

Klíčové jednání k Dukovanům mezi všemi politickými stranami proběhne 27. ledna. Seznam Zprávám to potvrdil vicepremiér Karel Havlíček (nestr. za ANO) a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Jednání se má uskutečnit v Poslanecké sněmovně - a to podle Bartoše na půdě pirátského poslaneckého klubu.

Řeší se zejména to, zda do tendru vpustit tzv. rizikové uchazeče z Ruska a Číny.

Mluvčí vlády Jana Adamcová termín Seznam Zprávám nepotvrdila s tím, že organizátorem je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Má jít však o jednání šéfů politických stran.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (nestr. za ANO) termín potvrdil a Seznam Zprávám řekl, že do konce ledna vláda doladí parametry citlivé soutěže.

Ve hře jsou tři varianty. První je přizvat do soutěže všechny uchazeče, včetně těch, které české tajné služby považují za rizikové.

Druhou variantou je připustit ruské a čínské uchazeče „na půl“, tedy jako subdodavatele konsorcia „bezpečných“ zájemců ze spojeneckých zemí. Třetí variantou pak je Rusko a Čínu vyřadit.

„Do konce ledna řekneme variantu. Zadávací dokumentace je po technické stránce hotová, nyní je to na politickém rozhodnutí,“ uvedl Havlíček.

Premiér Andrej Babiš zatím prosazoval odklad tendru pro příští vládu.

„Letošní rok nebude jen o vakcíně, ale budeme pokračovat v našich projektech, které jsme začali… Připravíme soutěž na nový jaderný zdroj,“ uvedl mimo jiné plány premiér v novoročním facebookovém vysílání „Čau lidi“. O spuštění tendru se ale nezmínil.

Reklama

Související témata:

Doporučované