Hlavní obsah

Babiš tvrdil, že se o nouzovém stavu radil s legislativci. Ti to popírají

Foto: vláda.cz

Vláda Andreje Babiše v neděli vyhlásila nový nouzový stav. S kým se o něm premiér ze strany vládních legislativců radil, není jasné.

Reklama

Premiér Andrej Babiš tvrdil, že vyhlášení nového nouzového stavu na popud hejtmanů řešila Legislativní rada vlády. Její členové to však popírají, nevěděla o tom ani samotná ministryně spravedlnosti.

Článek

Když koncem minulého týdne Poslanecká sněmovna odmítla prodloužit nouzový stav a vláda začala s hejtmany vyjednávat o vyhlášení nového nouzového stavu, premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdil, že pro takový postup má doporučení od vládních právnických kapacit – Legislativní rady vlády.

„Pokud nás k tomu vyzvou hejtmani, tak jsme okamžitě připraveni vyhlásit nouzový stav. Ne že by si to vláda vymyslela, že chce obejít sněmovnu. Naši právníci a Legislativní rada vlády to analyzovali celý den a jsme přesvědčeni, že pokud hejtmani požádají, tak je to jediná možnost prodloužení nouzového stavu,“ uvedl v pátek šéf ANO.

Seznam Zprávy však nyní zjistily, že vládní legislativci okolnosti vyhlášení nového nouzového stavu a otázku, zda takový krok nebude odporovat ústavním pravidlům, neřešili. Dokonce ministryně spravedlnosti a předsedkyně Legislativní rady vlády Marie Benešová (za ANO) uvedla, že právnické záležitosti ohledně vyhlášení nového nouzového stavu si teprve opatří.

„Pan premiér měl nějaké analýzy, o kterých v neděli mluvil na mimořádném jednání vlády. Já si dneska zjišťuji od místopředsedy Kněžínka, co a jak,“ řekla ministryně Benešová Seznam Zprávám.

Na dotaz, proč tedy předseda vlády v pátek hovořil o tom, že vládní legislativci nouzový stav „analyzovali celý den“, odpověděla: „Já u toho nebyla, takže nevím, s kým to pan premiér řešil. Vláda zasedala až včera, zjišťuji teprve, co a jak, já nic nepodepisovala,“ dodala šéfka ministerstva spravedlnosti.

Že by se vládní právníci tématem nouzového stavu zabývali, jak tvrdil premiér, popřel i místopředseda Legislativní rady vlády Aleš Gerloch.

„Legislativní rada vlády se tím určitě nezabývala. Dnes ráno se mluvilo o tom, že věcí se zabývali legislativci na ministerstvech vnitra, zdravotnictví a spravedlnosti. Ti řešili, zda a jak lze vyvolat nouzový stav. Alespoň podle toho, co říkal pan premiér, tak tito legislativci na daných rezortech řekli, že to jde,“ řekl Seznam Zprávám Gerloch.

Další místopředseda a bývalý ministr spravedlnosti Jan Kněžínek zase nechtěl nic komentovat. „Nebudu se k ničemu vyjadřovat. Nelze říct nic, nezlobte se,“ uvedl pouze.

S námi se nikdo nebavil

Babišova slova překvapila experta na ústavní právo Jana Wintra, který je členem Legislativní rady vlády.

„Premiér opakovaně říká, že to konzultuje s Legislativní radou vlády. To tedy není pravda, protože Legislativní rada vlády jedná ve svém 30členném plénu, když je svolána, a posuzuje vládní návrhy zákonu. Ve čtvrtek jsme takto jednali a tímto tématem jsme se nezabývali. Když to premiér říká, patrně myslí legislativní odbor na Úřadu vlády, tedy úředníky,“ sdělil Wintr redakci.

Premiér na dotaz, zda a s kým se na úrovni vlády či Úřadu vlády vlastně radil, do vydání článku nereagoval.

Reklama

Doporučované