Hlavní obsah

Novinář Přibil: Babiše jsem nenahrával, pro Chovance nepracuji

Pusťte si vyjádření vedení hnutí ANO: Jednoznačně se postavilo za Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Do aféry s odposlouchváváním ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), který určuje, kdy a o čem bude informovat deník MF Dnes, se v pátek v podvečer vložil i druhý hlas z nahrávek – novinář Marek Přibil.

Článek

Od nahrávání rozhovorů se Přibil distancoval, stejně jako od Babišovy teorie, že celou kauzu si objednal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Při Babišovi i nadále stojí jeho spolustraníci (podívejte na video nad článkem).

Nahrávky jsme neslyšeli, ani je slyšet nechceme. Tvrdí funkcionáři hnutí ANO k záznamu schůzky svého šéfa Andreje Babiše, ve kterém probírá články o svých politických oponentech.

„Já ty nahrávky neslyšel, ani si je pouštět nebudu,“ uvedl první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Stejně reagoval i ministr životního prostředí Richard Brabec, který nahrávky označil za „hnusné“.

Zároveň ale odmítli, že by se vedení hnutí o věc nezajímalo. Svého šéfa se na věc ptali včera večer a věří prý jeho poslednímu vysvětlení, že ze strany novináře šlo o provokaci.

„Jsou to věci, které byly vyvolány jako provokace a ještě nějak zmanipulovány nebo sestříhány,“ uvedl Brabec.

Po otázce, zda si nahrávky nechtějí poslechnout a udělat si na ně vlastní názor, politici zaváhali. „My jsme slušní lidé, slušní lidé neposlouchají cizí rozhovory,“ rozsekl nakonec situaci ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ministři z ANO připustili, že by mohli zůstat ve funkcích i v případě, že Babiš bude z vlády odvolán. „Jsme tak dohodnutí,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Ministr Chovanec komentuje nahrávku Andreje BabišeVideo: Seznam Zprávy

Sněmovna se sejde na mimořádné schůzi

Mimořádná schůze ke kauzám Andreje Babiše, především k nahrávkám, na kterých úkoluje novináře z MF Dnes, se bude konat příští středu od jedné hodiny odpoledne.

Svolal ji předseda Sněmovny Jan Hamáček na návrh ODS a TOP 09. „ČSSD podpoří schválení programu schůze," řekl redakci Seznam Zprávy Hamáček.

Schůze nese název „Zneužívání moci Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím v demokratické společnosti“. Nejde o první schůzi kvůli skandálům ministra financí, kterou Sněmovna svolává.

Již rok je přerušeno jednání o Čapím hnízdu, ještě déle pak schůze k zakázkám České pošty a firmě Agrotec z holdingu Agrofert. Sněmovna projednávala také bod s názvem Daňové podvody ministra financí.

Nahrávka, jak Babiš ladí noty s redaktorem MF DNES, otřásá českou politikou.Video: Seznam Zprávy

Nahrávku, kvůli které nová schůze bude, zveřejnila skupina vystupující pod pseudonymem Julius Šuman – jméno má být narážkou na řídícího důstojníka „agenta Bureše". Pod tímto krycím jménem Babiše registrovala StB. Svou motivaci skupina popsala tak, že sbírá informace na Babiše a nahrávku zveřejňuje u příležitosti Mezinárodního dne svobody tisku.

Je na ní zachycen rozhovor šéfa hnutí ANO s nyní již bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem. MF Dnes patří do svěřenského fondu Andreje Babiše, ještě nedávno byl přímým majitelem vydavatelství Mafra. Babiš se vždy zaklínal, že nijak neovlivňuje, co v jeho novinách vychází.

Páska však ukazuje, že si domlouval texty poškozující jeho politickou konkurenci. S novinářem mluví o tom, co vydat teď, co nechat na jindy, až se to bude lépe hodit.

„Tohle zatím nemám svolení dávat do novin, dávám to jenom vám. Týká se to toho Ludvíka, nového ministra," říká novinář například a popisuje probíhající vyšetřování nemocniční zakázky. „To bych si nechal na příští rok," reaguje Babiš.

Není možné ověřit, zda a jak bylo do záznamu zasahováno. Andrej Babiš však autenticitu nahrávky přímo nepopřel, tvrdí ovšem, že je zmanipulovaná. A že za ní stojí ČSSD, konkrétně ministr vnitra Milan Chovanec.

„Jsem přesvědčen o tom, že Chovanec stojí za mým sledováním a odposloucháváním. Jsou to praktiky StB,” řekl Babiš s tím, že podal trestní oznámení.

Redakce Seznam Zprávy se v průběhu pátku snažila s novinářem Přibilem spojit. Neúspěšně. V podvečer vydal prohlášení na svém profilu na Facebooku.

Ačkoliv novinář přiznává opakované setkávání s vicepremiérem Babišem, dementuje, že by pracoval na objednávku Milana Chovance.

Novinář Přibil přišel o práci, vydavatelský dům Mafra se od jeho postupu distancoval.

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl tvrdí, že jde o ojedinělý exces.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované