Hlavní obsah

Babiš „ukradl“ interpelace. Čím to, že jste tak dobrý, ptají se jeho poslanci

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš na archivním snímku z Poslanecké sněmovny.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci hnutí ANO po čtyřech letech poprvé využili možnost interpelovat svého premiéra. Na základě jejich dotazů premiér v přímém přenosu líčí vládní úspěchy.

Článek

Poslanci hnutí ANO udělali z dnešních – v tomto volebním období nejspíš posledních – interpelací předvolební mítink svého šéfa Andreje Babiše.

Zákonodárci vládního hnutí se hromadně přihlásili s řadou dotazů na svého stranického šéfa. Babiš v reakci na ně vyzdvihuje vládní úspěchy, odpovědi čte z připraveného papíru.

Například Jaroslav Bžoch se ve své historicky první interpelaci premiéra zeptal, jak v Česku funguje digitalizace. Premiér pak přečetl seznam úspěchů současné vlády a upozornil, že k digitalizaci došlo až poté, co se jeho hnutí dostalo k vládě, neboť předtím „se všichni jen 20 let sjížděli na tu konferenci do Hradce Králové a nic nedělali“.

Vůbec poprvé ve Sněmovně zazněl hlas olomoucké poslankyně Ireny Blažkové. Poslankyni, která v dolní komoře mlčky sedí od loňského léta, k vystoupení přiměl zájem o to, jak se vládě podařilo přidat učitelům.

„Vážený pane premiére, v posledních skoro 30 letech jsme všichni slýchali z úst politiků z různých stran proklamace, že školství je prioritou a že platy pedagogů porostou až do nebes. … Jak ale všichni víme, zůstalo jen u slov, slyšeli jsme to i v roce 2017, než vznikla tato vláda. Ale s jedním významným rozdílem. Že tentokrát se tato slova stala realitou. Zkuste mi, prosím, pane premiére, vysvětlit, proč se teď za čtyři roky to podařilo a proč to nešlo před tím. Co se změnilo,“ nahrála poslankyně Babišovi, který začal mávat přichystanými grafy.

Poslanec ANO Karel Rais si zase od premiéra nechal vysvětlit metodu tempa snížení zadlužení republiky. Dozvěděl se, že zvyšování zadlužování je jen opoziční lež a že Česko funguje skvěle a dál fungovat bude.

„Pokud budeme ve vládě, jedeme dál. Budeme navyšovat platy, důchody. Daně zůstanou stejné. Skvěle fungujeme bez eura. Máme českou banku. Nezávislou,“ odpověděl mu premiér.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

Poslanec vládní ČSSD Václav Votava to označil za předvolební show, zlobí se i opoziční poslanci, na které se s jejich dotazy pravděpodobně vůbec nedostane.

„Přes 60 procent interpelací dnes přednášejí poslanci ANO, aby zabránili opozici v kladení otázek. Dělají si tady z toho čtenářský kroužek předpřipravených odpovědí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

S tím nesouhlasí David Pražák (ANO): „Tyto interpelace jsou pro všechny poslance, ne jen pro demagogické výstupy některého politického subjektu.“ Pražák si na čtvrtek připravil interpelaci o tom, jak se daří digitalizace v dopravě.

Věra Procházková si pro stranického šéfa přichystala otázku, jak se vládě daří snižovat administrativní zátěž drobným podnikatelům. Roman Kubíček zase dotaz na to, jak emisní povolenky ovlivní ceny tepla.

Se svými dotazy stojí ve frontě také poslanci ANO Josef Kott, Jan Řehounek, Milan Feranec a František Petrtýl.

Reklama

Doporučované