Hlavní obsah

Babiš upustil střípek o zdraví prezidenta: Čekám, že ho přeloží

Foto: KPR

Zástupci Kanceláře prezidenta republiky položili 28. října věnec prezidenta republiky k soše prvního prezidenta a zakladatele Československa Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Reklama

Premiér uvedl, že je v kontaktu s Miroslavem Zavoralem, ředitelem pražské Ústřední vojenské nemocnice, kde je prezident hospitalizován.

Článek

Nebude to prezident Miloš Zeman, jehož jsou Češi zvyklí vídat večer 28. října v televizi. Letos k nim promluví premiér Andrej Babiš (ANO), který se rozhodl hlavu státu nahradit.

Babiš večer vystoupí s projevem na téma výročí vzniku samostatného Československa. Podle mluvčího vlády Vladimíra Vořechovského půjde o několikaminutový projev, který od 20:15 nabídnou veřejnoprávní média i soukromé televize.

Dosluhující premiér během čtvrtečního pietního aktu na pražském Vítkově řekl novinářům, že svůj projev ke státnímu svátku s prezidentskou kanceláří nijak nekonzultoval. „Je to krátký projev, považoval jsem to za vhodné,“ uvedl.

K prezidentovu zdravotnímu stavu poznamenal, že je v kontaktu s Miroslavem Zavoralem, ředitelem pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kde prezident leží. „Já s ním (s ředitelem ÚVN, pozn. red.) pravidelně mluvím. Čekám, že pan prezident bude přeložen na normální pokoj a potom budu mít příležitost ho navštívit,“ dodal.

Konkrétnější informace o prezidentově zdravotním stavu prý nemá.

Zeman je nyní hospitalizován na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ÚVN, kam ho sanitka převezla v neděli 10. října ze zámku v Lánech.

Jak jsme už v předchozích dnech informovali, šéf ÚVN Zavoral se rozhodl sestavit lékařské konzilium, které by zhodnotilo zdravotní stav a další postup léčby Miloše Zemana. A oslovil už přední české lékaře a odborníky, aby se stali jeho členy.

Ze zjištění redakce vyplývá, že osloven byl například dosluhující rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima. Dále uznávaný fyzioterapeut a majitel Centra pohybové medicíny Pavel Kolář, který má zkušenosti s léčením již třetího českého prezidenta. Sám Kolář v konziliu působil i při Zemanových potížích s chůzí v roce 2013.

Dalším členem nového prezidentského lékařského sboru bude chirurg Pavel Pafko, jenž v roce 1996 operoval prezidenta Václava Havla. Účast ve vznikajícím konziliu potvrdil a uvedl, že zcela podporuje vedení ÚVN v dosavadním postupu léčby Miloše Zemana. Není prý namístě, aby bylo dosavadní konání střešovických lékařů napadáno.

Reklama

Doporučované