Hlavní obsah

Babiš uvažuje o povinných respirátorech v obchodech i veřejné dopravě

Foto: Shutterstock.com

Místo ručně šitých roušek by podmínkou pro cestování MHD mohl být kvalitní respirátor.

Reklama

aktualizováno •

Německo a Rakousko kvůli britské mutaci koronaviru zpřísňují nároky na ochranu dýchacích cest. Stejný model nyní zvažuje i česká vláda. Místo roušek by se měly nosit respirátory.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl serveru iDnes.cz, že vláda uvažuje o zavedení povinného nošení respirátorů v obchodech a hromadné dopravě. „Uvažujeme o tom, že bychom v tomto následovali Rakousko a Německo v souvislosti s anglickou mutací viru,“ řekl Babiš serveru. Česko má podle Babiše respirátorů v zásobě a u výrobců dost, otázkou je jejich cena a hrozba, že s vyšší poptávkou jejich cena poroste. Omezení ceny ze strany státu by podle něj mohlo znamenat, že výrobci je raději vyvezou.

Také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se o tomto nápadu vyjádřil pochvalně. Z epidemického hlediska by to podle něj bylo prospěšné.

Předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) však upozornil na to, že respirátory jsou řádově dražší než ústenky. Případné povinnosti nosit respirátory se věnoval i dnešní Ústřední krizový štáb. „Věnovali jsme tomu dnes mnoho času. Za mě platí, že respirátor FFP 2 poskytuje výrazně větší míru ochrany než rouška. Zadali jsme proto úkol Ministerstvu průmyslu a obchodu, aby nám vyčíslilo, jaké jsou celkové výrobní kapacity těchto respirátorů v České republice. Pokud by byly zavedeny plošně, mělo by to totiž samozřejmě vliv na jejich dostupnost. Každopádně, ve státnch hmotných rezervách je jich 16 milionů. O případném zavedení respirátorů bude vláda jednat v pátek,“ řekl Hamáček.

Opozice tvrdí, že vláda svá rozhodnutí dostatečně nezdůvodňuje.

„Pokud by takové rozhodnutí mělo být, pak budu chtít, ať k tomu premiér dodá data. Zatím jsem nikde z dat nezaznamenal, že by v hromadné dopravě docházelo k častějšímu šíření než například v zaměstnání. Navíc nanoroušky mají velmi srovnatelnou účinnost jako FFP2. Tak mi takový krok nedává moc logiku,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Předně by se muselo posoudit, a to odborně, zda je to nutné a proč je to nutné. Odmítáme komentovat nápady, které se ‚zvažují‘. To je přesně problém této vlády od úplného počátku koronakrize: vypouštět balonky, nepodložené nápady, to vše bez expertních podkladů. Je to typické ‚vrtěti respirátorem‘ ve chvíli, kdy koordinátor očkování fatálně selhává v koordinaci,“ napsal redakci předseda STAN Vít Rakušan.

Jak dnes dodal premiér Babiš, Česko by se mělo při trasování případů covidu-19 soustředit přednostně právě na britskou mutaci koronaviru. Země podle něj bude ale nadále trasovat všechny případy nákazy novým koronavirem. Babiš také řekl, že britská mutace byla jedním z hlavních témat jeho úterního jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Já jí posílal velice podrobně, jak to u nás je,“ řekl. Česko podle něj dál bude trasovat všechny případy nákazy, ale britská verze dostane prioritu. „Je to důležité a chceme to dělat přednostně. Pokud se tento vir šíří rychleji, tak je to důležité,“ uvedl.

Respirátory se na rozdíl od látkové ústenky nedají vyrobit svépomocí. Jsou značené podle účinnosti ochrany před viry a bakteriemi. Typicky se používá typ FFP2, který slibuje přibližně 95procentní ochranu. Typ FFP2 nebo vyšší je nyní vyžadován například během návštěvy v nemocnicích nebo domovech seniorů. Cena jednoho kusu se pohybuje v nižších desítkách korun.

Německo rozhodlo o povinném nošení respirátorů v obchodech a veřejné dopravě toto úterý, Rakousko ještě o den dříve. V samotném Bavorsku nařízení platí také od pondělí.

Takzvanou britskou mutaci nového typu koronaviru zaznamenali v polovině prosince v Anglii. Nakažlivější varianta nákazy se dosud prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na výskyt mutace ohlásilo Rakousko. V Česku ji laboratoře potvrdily v pondělí. Ministr Blatný po pondělním jednání vlády řekl, že mutace není nebezpečnější, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji. To, co při epidemii nastane za deset dnů, může v případě britské mutace nastat už za šest, doplnil. Kvůli rychlejšímu šíření patrně mutace mezi variantami viru převládne. Na přípravu je podle ministra několik měsíců.

Kvůli rychleji se šířící britské mutaci nového typu koronaviru je navíc podle spoluautora výpočtu rizikového skóre PES Jana Kulveita z Oxfordské univerzity třeba opatření v pátém stupni upravit, aby epidemii víc brzdila. Připravit by se měl i šestý stupeň. „PES nebyl vyvíjený s ohledem na novou mutaci ani index rizika ani opatření. Ani úroveň pět nemusí stačit na to, aby ‚britskou‘ verzi brzdila. Je vhodné se zamyslet, jak PES 5 upravit tak, aby více brzdil, například tlakem na testování a home office ve firmách,“ napsal Kulveit, který se modelování globálních rizik profesně věnuje.

S výpočty ministra Blatného nesouhlasí Jakub Steiner, další ze spoluautorů výpočtu rizikového skóre PES. Napsal, že nová mutace s vyšším efektivním reprodukčním číslem zhruba o polovinu převládne již za měsíc. „Máme spíše měsíc než měsíce a česká strategie ‚brzda–plyn‘ již velmi brzy nemusí zabírat,“ uvedl.

Covidová vakcína od firem Pfizer a BioNTech je nejspíše účinná i proti této nakažlivější variantě koronaviru. Podle agentury Reuters to vyplývá z dnes zveřejněné studie na základě dalšího laboratorního testování. Povzbudivé výsledky zjištěné pomocí rozboru krve účastníků testování mají oporu v rozsáhlejší analýze, než byla ta, kterou zveřejnila americká farmaceutická společnost Pfizer minulý týden. Firma v ní uvedla, že laboratorní testy ukázaly, že vakcína účinkuje proti jedné z klíčových mutací s názvem N501Y, která byla zjištěna v obou nových nakažlivějších variantách šířících se z Británie a Jihoafrické republiky.

Ve 13:15 jsme text aktualizovali o stanovisko ministra vnitra Jana Hamáčka a vyjádření opozičních politiků.

Reklama

Doporučované