Hlavní obsah

Babiš už má většinu ministrů, jednoho však stále hledá

Kdo za koho v nové Babišově vládě?Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový ministr za Roberta Pelikána a Lubomír Metnar za Karlu Šlechtovou na obranu - to jsou změny do nové vlády Andreje Babiše.

Článek

Sedm měsíců a šestnáct dní od sněmovních voleb pověří prezident Miloš Zeman Andreje Babiše znovu sestavením vlády.

Babiš už může hlavě státu představit, s jakým vládním týmem počítá. Ve středu ráno sice před zasedáním vlády většina jeho nynějších ministrů v demisi řekla, že s nimi ještě o nominaci do dalšího kabinetu nemluvil, ale mnozí z nich budou téměř určitě pokračovat.

Oficiálně je tak známa zatím třetina kabinetu, kterou navrhli sociální demokraté. Z dalších devíti míst patřících hnutí ANO zbývá jeden, možná dva otazníky.

Neznámé je nové jméno na Ministerstvu spravedlnosti, které opustí po vlastním rozhodnutí Robert Pelikán, a v očekávání je také to, že bude nový člověk na Ministerstvu obrany.

Samotný Babiš složení vlády nechce komentovat s tím, že jako první musí znát jména prezident.

Záznam demonstrace proti Andreji Babišovi na Václavském náměstí:

Úterní demonstrace na Václavském náměstí se účastnily tisíce lidí.Video: Seznam

Nynější ministryně Karla Šlechtová se totiž dostala do nepřízně Andreje Babiše.

Nejprve poté, co zrušila už probíhající tendr na nákup dvanácti víceúčelových armádních vrtulníků, a pak v případě výběrového řízení na nové radary, které rozjel její předchůdce Martin Stropnický.

Do situace kolem armádních tendrů se tento týden vložil i sám Babiš na jednání Bezpečnostní rady státu. „Vysvětlili jsme si průběh zakázky a bude potřeba ze strany ministryně rozhodnout,” řekl poté novinářům.

Šlechtová na dotaz, zda má odchod z ministerstva již potvrzen, neodpověděla a komentovat to odmítl i Babiš. Blízké okolí vyjednávacího týmu ale Seznamu potvrdilo, že její konec je definitivní.

„Neumím si přestavit, co by se muselo stát, aby tam zůstala,” potvrdil Seznamu pravděpodobný konec Šlechtové i jeden z poslanců formující se vládní koalice, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Karla Šlechtová nechala svou vládní budoucnost bez komentáře i ve středu ráno. Na dotaz novinářů před zasedáním vlády podle ČTK pouze uvedla, že na toto téma s Babišem nehovořila.

Novou tváří v budově Ministerstva obrany pak podle všeho bude stávající šéf vnitra Lubomír Metnar. Sám se k takové variantě vyjádřit odmítl, Seznamu to ale potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje.

Klíč k vládě se jmenuje Miroslav Poche.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Výběr nového ministra spravedlnosti je pro Babiše naopak mnohem těžší. Momentálně jsou ve hře hned tři jména, avšak informace, které z nich má na post ministra nejblíž, se shánějí těžko.

Jako o nejžhavější kandidátce se mluví o poslankyni ANO Taťáně Malé.

Na dotaz, zda takovou nabídku již od svého stranického šéfa dostala, nereagovala, ale v politickém zákulisí ji favorizuje až mimořádná loajalita k Babišovi.

„Babiš by ji chtěl, ale ostatní mu to rozmlouvají,” řekl Seznamu zdroj obeznámený s vládním vyjednáváním.

Pochybnosti budí mimo jiné vysokoškolská studia inženýrky a magistry Malé, zejména pak to právnické. Titul totiž získala na bratislavské Panevropské vysoké škole, kterou ale tuzemská advokátní komora neuznává.

Další jméno, o kterém se na post ministra spravedlnosti mluví, je stávající náměstek a bývalý vlivný představitel sociální demokracie a nynější náměstek na ministerstvu Jeroným Tejc.

S ním by však Babiš riskoval odpor koaličního partnera. „Pro dost lidí by Tejcovo jméno mohlo být poměrně vážným problémem,” potvrzuje jeden z vlivných sociálních demokratů.

Sám Tejc nechtěl na téma svého ministerského angažmá spekulovat. „Žádnou takovou nabídku jsem od nikoho opravdu nedostal,” řekl Tejc na dotaz Seznamu s tím, že je spokojený se svou stávající pozicí náměstka. „Ta práce, kterou teď dělám, mě baví, a dál spekulovat nechci,” dodal.

Vedle Malé a Tejce zaznívá stranickými kuloáry i jméno bývalého ministra bez portfeje v Nečasově vládě Petra Mlsny.

Zbývající ministři nynější vlády v demisi pravděpodobně ve vládním angažmá zůstanou.

Nejvíc to překvapuje u ministra dopravy Dana Ťoka, který ještě před dvěma týdny otevřeně připouštěl svůj odchod.

Ťok totiž v posledních měsících čelil sílící kritice kvůli nepovedenému tendru na mýtný systém, který začátkem května zrušil antimonopolní úřad. A také kvůli pomalé opravě dálnice D1 a výstavbě dalších úseků tuzemské dopravní sítě.

Jenže případný nástupce vyhlédnutý Babišem, šéf stavební společnosti Hochtief Tomáš Koranda, nabídku nepřijal a nikoho jiného vhodného se Babišovi najít podle všeho nepodařilo.

V pondělí tak Babiš otočil a veřejně naznačil, že s bývalým šéfem stavebního gigantu Skanska dál počítá. „Ministr Ťok má moji důvěru,” řekl Babiš při návštěvě jeho resortu. To, že by měl nakonec pokračovat, pak Seznamu potvrdili i další dva lidé obeznámení s výslednými nominacemi. „Já to považuji za stoprocentní, že zůstane,” řekl jeden ze zdrojů.

A také Ťok ve středu ráno mluvil jasně. „Pokud dostanu nabídku, přijmu ji,” řekl novinářům.

Po dnešním znovujmenování premiérem dostane Babiš od prezidenta podle všeho ne nijak dlouhou lhůtu na oficiální oznámení nového složení vlády. Se všemi kandidáty se chce Zeman ještě před jejich jmenováním do funkce osobně sejít. O důvěru by pak podle všeho nová vláda mohla Sněmovnu požádat v půlce července.

Reklama

Doporučované