Hlavní obsah

Babiš už nesmí zasahovat do nošení roušek. Máme dohodu, řekl Prymula

Foto: Vojtěch Veškrna

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

V srpnu premiér Andrej Babiš zasáhl do rozhodnutí, kde se měly za pár dní nosit roušky. Podle nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly se už taková situace nebude opakovat.

Článek

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO) byl znám tím, že se nechal ovlivnit premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Právě po premiérově zásahu, ke kterému došlo během schůzky Vojtěcha a jeho týmu s Babišem, se nemusely nakonec roušky nosit třeba ve školách nebo obchodech.

Poté, co se během září začal v Česku počet nakažených novým typem koronaviru zvyšovat, tak stejně musel začít ministerský tým opatření přitvrzovat.

A roušky se musely znovu v obchodech nebo školách nosit. Situace došla tak daleko, že Vojtěch oznámil, že na funkci ministra rezignuje.

Minulý týden ho nahradil Roman Prymula (za hnutí ANO). Ten předtím pracoval na Úřadu vlády jako zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Pro Seznam Zprávy nyní Prymula potvrdil, že má s Babišem dohodu.

„Padla už nějaká dohoda, že pan premiér do těch protiepidemických opatření zasahovat nebude. Já když jsem nastoupil, tak jsme se takto dohodli. Měl by za to odpovídat odborník,“ prohlásil Prymula.

„Na druhou stranu, když řeknu, že zavřu všechny obchody, tak předpokládám, že mi pan premiér a celá vláda řekne, že jsem se zbláznil, protože to nejde. Tomu rozumím,“ doplnil ministr zdravotnictví.

I Babiš během svého nedávného televizního projevu uznal, že zrušení povinného nošení roušek na začátku léta byla chyba.

Téměř stejná opatření proti šíření nového koronaviru se nakonec stejně přijala. Bylo to ale až 10. září. V době, kdy začal v Česku růst počet nakažených.

Přitom odborníci říkali, že kdyby platila dříve - jak navrhoval Vojtěchův tým - mohla se epidemie přibrzdit.

Reklama

Doporučované