Hlavní obsah

Babiš už zná tajné číslo. „Až ho zveřejní, všichni půjdeme do kolen,“ říká jeho ministryně

„Začněte stavět, prachy nejsou problém, ty seženeme.” Kolik budou stát všechny sliby, které Babišův kabinet dal?Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

My ty prachy seženeme, sliboval premiér. Vláda nyní sečetla všechny peníze, o které si řekly regiony – a prý nemůže popadnout dech.

Článek

Pamatujete si, jak premiér Andrej Babiš a jeho ministři na jaře v autobuse objížděli republiku a všude si zapisovali, co kde chtějí tamní postavit a kolik na to potřebují peněz?

Jak premiér v regionech místní pobízel? „Bylo by dobré, kdyby všichni starostové a primátoři a hejtmani a ministři a sportovní svazy a všichni by napsali na papír představu investic,“ říkal.

Tak všichni ti, které vyzval, poslechli a kabinetu se sešel mnohastránkový seznam žádostí – na silnice, obchvaty, sportovní stadiony a areály, kulturní památky, domovy seniorů, knihovny, nemocnice nebo školy a školky.

Video: Babiš a jeho tým objíždí republiku a slibují peníze

Reportáž z jarních cest premiéra po regionech.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová z hnutí ANO už všechny nároky setřídila. A sečetla, kolik to dělá dohromady.

Celkovou sumu v žádném případě prozradit nechce, jen v Jihomoravském kraji to však prý dělá 35 miliard korun.

„Já si myslím, že až pan premiér poprvé řekne to číslo, tak jako do kolen půjdeme všichni,“ řekla Seznamu Dostálová. „Já když jsem se to číslo dozvěděla, také jsem šla do kolen a stále mám vyražený dech. Teď spíše přemýšlím o tom, jak ty investice uchopit a jak je řídit.“

Výkop bude „na něm“

Zveřejnění zatím tajené sumy prý ministryně pro místní rozvoj nechává po dohodě na Andreji Babišovi. „Národní investiční plán je připraven, konzultuji ho samozřejmě velmi intenzivně s panem premiérem, ale první čísla a první výkop určitě bude na něm,“ říká Dostálová.

Má tedy smysl vůbec ono magické číslo zveřejňovat, když všichni tušíme, že všem nejde vyjít vstříc a na všechno peníze nejsou?

„Určitě, já si myslím, že to má smysl. Seznámit veřejnost s tím, že skutečně došlo k mapování investic a že ten potenciál je prostě obrovský,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam ministryně.

Nový fond nejsou nové miliardy

Podle ní je investiční dluh ohromný a mimo jiné prý ukazuje, že předchozí vlády dlouhodobé plánování investic opomíjely. Babišova ministryně je přesvědčena, že vznik národního investičního plánu s dlouhodobým výhledem je potřebný.

„Plány a vize jsou správné, ale je potřeba ty investice řídit. To znamená, jak jsou reálné, jak připravené, jak prioritní a potřebné. Prostě někdo ty investice musí řídit. Vláda si musí stanovovat priority, musí říkat, kam vlastně směřujeme, kde je ten potenciál – a k tomu nastavovat státní rozpočet. Teď jsou to všechno jenom ad hoc věci, místo toho, aby to mělo nějaké plánování do budoucna,” vysvětluje ministryně.

Babišova vláda kvůli tomu chystá nový fond státní podpory investic, z něhož by přání regionů financovala a který nahradí dosavadní Státní fond rozvoje bydlení. Nové miliardy navíc to však nebudou, protože kabinet tím vlastně jen nahradí evropské dotace, kterých bohatnoucí Česko po roce 2021 už nebude dostávat tolik jako dnes.

Premiér se přesto už na jaře tvářil optimisticky. „My ty prachy ve finále seženeme, takže není potřeba čekat, začněte stavět,“ řekl tehdy regionálním politikům.

Reklama

Doporučované