Hlavní obsah

Babiš ve stopách Sobotky. Hnutí se mu štěpí v klíčovém kraji

Foto: Petr Hloušek /Právo/ , Profimedia.cz

Brněnská kauza Stoka rozčiluje také premiéra Andreje Babiše. Jihomoravský kraj dělával svého času vrásky i Bohuslavu Sobotkovi.

Reklama

V hnutí ANO na jižní Moravě, ovlivněném kauzou Stoka, se dál bojuje o vliv. Brněnská buňka má na programu důležité hlasování.

Článek

Připomíná to časy, kdy spolu vedly tichou válku dvě hlavní tváře sociální demokracie. Bohuslav Sobotka versus Michal Hašek. Boj o moc v roce 2013 přesáhl jižní Moravu. První z nich se stal premiérem, ten druhý se po lánském puči u prezidenta poklonkoval z vysoké politiky. Jenže to byl jen začátek pádu ČSSD. Z vnitřních půtek se vymaňuje dodnes.

Dva tábory teď na jižní Moravě válčí také uvnitř hnutí ANO. Proti místopředsedovi hnutí a lídrovi do krajských voleb Petru Vokřálovi sílí stranická opozice. Ta by jako krajskou jedničku ráda viděla současného hejtmana Bohumila Šimka. On sám se přitom do čela rebelského tábora stavět nechce. „Aktuální situaci nebudu komentovat s ohledem na to, že ji vnímám jako ryze interní záležitost hnutí ANO, kterého nejsem členem,“ řekl už dříve. Do podzimních voleb jde jako číslo čtyři, i když jej část „rebelujících“ chtěla mít v čele.

Rozbuškou pro sílící polarizaci je napojení na kauzu Stoka. Hlavnímu aktérovi Jiřímu Švachulovi hrozí v případě ovlivňování veřejných zakázek až šestnáct let vězení. Z napojení na někdejšího vlivného muže ANO se osočují obě křídla v hnutí.

Na pozadí tohoto sporu se podle informací Seznam Zpráv uskuteční důležité hlasování. Oblast Brno-město, zastřešující dvacítku místních organizací, si v úterý v podvečer volí místopředsedu. Pozice je uvolněná po Pavlu Dvořákovi. Rezignoval v únoru, mimo jiné také kvůli podezřením z přílišného namočení v kauze Stoka.

V čele oblasti Brno-město stojí starostka Králova Pole Karin Karasová, jedna z Vokřálových chráněnkyň. Sama přiznává, že jde o důležité hlasování. „Stoprocentně. Čekají nás krajské volby, práce je hodně,“ zní její odůvodnění.

Z volby místopředsedy totiž může vzejít protiváha Vokřálova křídla. „Nominace neznám. Očekávám, že přímo na schůzi oblastní organizace zazní konkrétní návrhy. Favorita mám, ale nerada bych jej předem jmenovala v médiích,“ sdělila Karasová.

Podle informací Seznam Zpráv proti sobě stanou místostarostové Řečkovic a Brna-severu, tedy René Černý a David Aleš. „Pokud budu kolegy navržen, tak se volby zúčastním,“ potvrdil Aleš, který se netají kritickými názory vůči současnému vedení.

O Černém jako spojenci Karasové se také mluví v souvislosti s jiným postem. Měl by totiž Vokřála nahradit jako člena dozorčí rady Brněnských veletrhů. Bývalý primátor skončil v placené pozici městské společnosti nuceně. „Pan Vokřál nechodil od června minulého roku na naše zasedání. Od prosince 2018 jsme měli deset zasedání. Byl jen na třech. Dali jsme proto podnět na Radu města Brna, aby zvážili odvolání, když se jednání neúčastní,“ vysvětlil šéf pětičlenné rady Petr Springinsfeld (Piráti).

Úterní hlasování v ANO je tajné, nového místopředsedu volí 21 členů z brněnského předsednictva. „Není jasné, jestli dorazí všichni,“ řekla Karasová.

Dohlédnout na kolegy přijede i volební manažer Jan Richter, vlivný poslanec Babišova hnutí.

Pozvání dostali také předsedové tří rebelujících organizací z Černovic, Starého Lískovce a Židenic. Místní brněnské buňky předsednictvo v březnu škrtlo kvůli údajnému napojení na kauzu Stoka a velrybaření nových členů. V půli května je kvůli „procesní chybě“ vzalo zpět. „Zápis z jednání předsednictva stále není ověřený. Není tedy úplně jasné, zda budou předsedové tří buněk smět hlasovat,“ řekl člen ANO, který si nepřál být jmenován.

Brněnská šéfka však zdůraznila, že dostanou prostor. „Předsednictvo revokovalo původní hlasování. Všichni dostali členství zpět. Mohou samozřejmě hlasovat i o místopředsedovi,“ řekla Karasová.

O osudu tří brněnských organizací se má rozhodnout na brněnské a krajské úrovni. Hodně napoví i dnešní volba. V případě, že uspěje kandidát rebelujícího křídla, může to výrazně oslabit Vokřálův vliv. Karasová chce pokračovat v „očistě“. „Celostátní předsednictvo nám dalo usnesení, abychom ji zajistili. Jsme kolektivní orgán. Budou o ní hlasovat členové předsednictva,“ dodala Karasová.

Právě ona už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy upozornila na údajné velrybaření členů. „Určitě to není uzavřená záležitost. Musíme se očistit, už jen proto, abychom získali zpět ztracenou důvěru voličů po těch incidentech, co se tady staly,“ sdělila.

Jak už ale informovaly Seznam Zprávy, také lidé z Vokřálova okolí v kauze Stoka figurují.

Jednání o osudu třech brněnských buněk ale na úterním programu nebude. Debaty se totiž chtějí účastnit také jihomoravští poslanci ANO. Rostislav Vyzula či Pavel Staněk dění v kraji nedávno kritizovali. „Mají zasedání Sněmovny. Rádi by si také vyslechli všechny názory,“ dodala Karasová.

Reklama

Doporučované