Hlavní obsah

Babiš: Věřím, že státní zástupce stíhání za Čapí hnízdo zruší. Když dá obžalobu, demisi nepodám

Předseda vlády Andrej Babiš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Babišovi hrozí v kauze dotace pro společnost Farma Čapí hnízdo až deset let vězení. Premiér dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) věří, že státní zástupce zastaví jeho stíhání v případu Čapí hnízdo. Pokud by obžalobu soudu podal, Babiš by z čela vlády neodešel. Ministerský předseda to řekl v Partii televize Prima. Pražské městské státní zastupitelství by mělo v pondělí zveřejnit, jak v možnosti obžaloby rozhodlo.

„Já doufám, že tady skutečně justice rozhodne v můj prospěch, protože potom skutečně budu mít pocit, že máme spravedlnost,“ řekl Babiš. „Pevně věřím, že rozhodne v můj prospěch,“ dodal.

Babiš opět zdůraznil, že se žádný podvod ohledně padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy nestal a neexistují podle něho žádné důkazy. Pokud by státní zástupce ministerského předsedu obžaloval, podle premiéra by se nic nezměnilo.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch měl podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové do konce srpna rozhodnout, zda podá obžalobu na premiéra Andreje Babiše (ANO) a další obviněné v případu padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo. Bradáčová to uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy na začátku srpna.

Policie vyšetřovala údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Kromě premiéra čelí obvinění i jeho manželka Monika, dcera Adriana Bobeková a jeho švagr Martin Herodes. Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího vyloučila policie k vlastnímu řízení. V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé, Šaroch ale loni v květnu vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert, jehož akcie premiér vložil do svěřenských fondů.

Reklama

Doporučované