Hlavní obsah

Babiš vládne dál. Opozice po 14 hodinách kritiky prohrála

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš ustál hlasování o nedůvěře vládě.

Reklama

Trvalo to 14 hodin, ale nakonec vláda Andreje Babiše ustála hlasování o nedůvěře vládě.

Článek

Pětici opozičních stran - ODS, TOP 09, lidovcům, Pirátům a Starostům - se ve čtvrtek nepodařilo najít dostatek hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě.

Babišův kabinet zachránili komunisté, kteří v době hlasování odešli ze sálu. Tím vládu de facto podpořili - pro vyslovení nedůvěry totiž musí aktivně hlasovat nadpoloviční většina všech poslanců - tedy 101. Pro vyslovení nedůvěry ale bylo jen 89 poslanců.

Přitom právě komunisté v dubnu vypověděli toleranční patent vládě. A tvrdí, že Babišův kabinet jejich důvěru nemá.

„My jsme tu nedůvěru vyhlásili před více než měsícem naším způsobem. A my si nemyslíme, že čtyři měsíce před volbami v situaci, kdy prezident republiky deklaruje, že pověří dále Andreje Babiše, má smysl schválit nedůvěru vládě,“ obhajoval rozhodnutí šéf strany Vojtěch Filip.

Opozice: Bylo to nezbytné

Jak se komunisté zachovají, oznámili už během dopoledne. Přesto se ve Sněmovně dlouhé hodiny jednalo. Podle opozičních poslanců mělo hlasování smysl i přesto, že prohráli. „Dneska to mělo symbolický význam. Ukázalo se, že tuhle vládu drží u moci komunisti,“ uvedl například předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Nejsem ze schizofrenního a zbabělého chování komunistů překvapený. A jsem stále přesvědčen o tom, že vyvolat dnešní hlasování bylo důležité – bylo dokonce naprosto nezbytné, protože Česká republika je parlamentní demokracií a měla by dodržovat její základní principy a zásady,“ uvedl po jednání předseda ODS Petr Fiala.

Členové udrživší se vlády rozhodnutí Sněmovny uvítali. Podle ministryně financí Aleny Schillerové je dobrou zprávou, že po zdravotní krizi nepřichází krize politická. „Ukázalo se, že opozice nemá plán B. Je potřeba připravit rozpočet, testování dětí od září, pokračovat v očkování, aby v létě mohli lidé vycestovat. A k tomu je potřeba funkční vláda,“ uvedla Schillerová.

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček viděl čtvrteční jednání jako tiskovou konferenci bez publika. „Ani jejich vlastní poslanci je neposlouchali a nebyli přítomni. Je to pouze PR show. Nemáme čas, abychom někde tajtrlikovali.“

Premiér Andrej Babiš před hlasováním pronesl emotivní projev. „Já jsem svrchovaný premiér této země,“ křičel v něm mimo jiné. Přednesl také několik bodů, proč by kabinet měl dát pokračovat. „Vy chcete svrhnout vládu, která zavedla důstojné důchody, zvýšila platy, snížila daně, zvýšila životní úroveň,“ vyjmenovával Babiš.

Kauzu Čapí hnízdo označil za účelovou, stejně jako audit evropských kontrolorů ohledně střetu zájmů. „Toho Babiše je potřeba zlikvidovat. Absurdní záležitost na objednávku. A můžou řvát všichni, mně je to úplně jedno. Na objednávku,“ řekl Babiš a zaútočil na bývalého poslance Miroslava Kalouska, který podle něj dotaci kontroloval.

Jednání provázely i hádky mezi poslanci. Nezařazeného Lubomíra Volného rozčílilo, když před jeho projevem Sněmovna zkrátila projev každého poslance na dvakrát 15 minut. Šlo o reakci na to, jak Volný nedávno zablokoval jednání dlouhým předčítáním.

Volný se následně dostal do křížku s poslankyní STAN Věrou Kovářovou. Ta na jeho dřívější vystoupení reagovala, že je pro ni lidský hnůj. Volný ji následně nařkl z toho, že se ve Sněmovně v minulosti pohybovala pod vlivem alkoholu. To vyprovokovalo předsedu STAN Víta Rakušana, aby se své stranické kolegyně zastal. „Já jsem se zapřísahal, že do této panoptikální diskuze vstupovat nebudu. Přesto se musím zastat své kolegyně. Neberte si do úst ženu, kolegyni z našeho klubu,“ vzkázal Volnému.

Reklama

Doporučované