Hlavní obsah

Babiš volá po větší regulaci trhu s mobilními daty

Babiš v úterý kritizoval dokument o reálných cenách mobilních dat.Video: Karolína Štuková, Profimedia.cz

 

Reklama

Podle premiéra Andreje Babiše by měl Český telekomunikační úřad více využít své kompetence a napravit situaci na trhu s mobilními službami. Debatoval s vládním zmocněncem pro digitalizace Vladimírem Dzurillou. Podle jejich názoru by vyšší regulace přinesly zvýšení konkurence a naopak snížení cen pro spotřebitele.

Článek

Babiš v úterý kritizoval dokument o reálných cenách mobilních dat, který mu dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí. Chyběly v něm podle něj základní údaje, o které žádal. Rozhodl se proto obrátit kvůli zjišťování reálných cen mobilních dat na trhu přímo na operátory.

Operátoři už mají pro Babiše čísla o podpultových nabídkách. Co se z nich premiér dozví?

Operátoři Babiše v dokumentu s odkazem na veřejně dostupné zdroje informovali, že cena mobilních dat poklesla za poslední dva roky o 67 procent, což bylo téměř nejrychleji v EU. Naopak některé zahraniční srovnání tvrdí, že ceny mobilních služeb včetně přenosů dat jsou jedny z nejdražších v Evropě.

Babiš ve středu na Twitteru uvedl, že jednal s Pavlem Humpolíkem, předsedou Asociace českých virtuálních operátorů, kvůli snížení cen pro zákazníky na trhu mobilních služeb. „Napsal mi, že podniká v prostředí, kde je nepoměr velkoobchodních a maloobchodních cen. Dnes mi to přišel popsat osobně,“ uvedl.

Reklama

Doporučované