Hlavní obsah

Chceme pět ministerstev, vzkazuje Hamáček ANO. Naznačil i to, jaký post by rád pro sebe

Vrátí se k ČSSD voliči? Pomůže tomu vstup do vlády s Andrejem Babišem? Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Osobně mám velký problém se stíhaným Andrejem Babišem ve vládě. Pro ČSSD je to zásadní rozpor, říká předseda strany Jan Hamáček.

Článek

Necelé čtyři týdny mají ČSSD a ANO na vyjednávání o společném kabinetu. Andrej Babiš ve čtvrtek sociálním demokratům potvrdil, že rozhovory povede výhradně s nimi. Nabídka platí do 10. dubna.

Předseda ČSSD ve Výzvě řekl, jaká ministerstva bude strana chtít, pokud se s ANO na vládě domluví. Stejný požadavek předložili ANO na čtvrtečním jednání: „Sociální demokracie by stála o resorty, kde bude moci prosazovat svůj program, a resorty, u kterých existuje střet zájmů, jenž evidentně v ANO je. Ministerstvo vnitra, spravedlnosti, sociálních věcí či ministerstva zdravotnictví a zahraničí.”

Hamáček ale zopakoval, že je pro jeho stranu problém se stíhaným premiérem (v kauze Čapí hnízdo). ANO ale na Babišovi jako premiérovi trvá. „Je to zásadní rozpor. ANO se k tomu musí postavit,” říká.

Spor se Zimolou?

Rozpor se ale v posledních dnech ukázal i v jeho vlastní straně, když první místopředseda Jiří Zimola v Právu uvedl požadavek, že by mělo být vypsané referendum o setrvání Česka v Evropské unii. Hamáček je proti.

„Je to jeho osobní názor, nebylo to úplně šťastné,” říká.

Zklamání ze Zemana

Hamáček ve Výzvě také vysvětluje své nedávné vyjádření na Twitteru. V něm pozitivně hodnotil inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana, za což sklidil i řadu velmi kritických reakcí.

„Očekával jsem od prezidenta, že se pokusí ve druhém období zasypávat příkopy. To se ale zatím nestalo. Jeho výrok na adresu demonstrujících studentů mě velmi zklamal,” hodnotí Hamáček.

Prezident v televizi Barrandov komentoval čtvrteční protest na obranu demokracie i nezávislých médií. Demonstranty označil za „chudáčky”.

Jaké jsou programové body, ze kterých ČSSD při jednání o vládě neustoupí? Jsou sociální demokraté vůbec pro voliče čitelní, když mají problém se stíhaným premiérem a zároveň s ním jednají o společném kabinetu? A snaží se Babiš získat kontrolu nad bezpečnostními složkami, jak tvrdí expremiér Bohuslav Sobotka? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den ve 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované